Ex -Yu

Evropski parlament: Pohvale Srbiji za reformske napore Vlade

Evropski parlament: Pohvale Srbiji za reformske napore Vlade
Evropski parlament: Pohvale Srbiji za reformske napore Vlade

STRAZBUR - Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su na plenarnoj sjednici u Strazburu Rezoluciju o Srbiji zasnovanu na prijedlogu koji je sačinio izvjestilac Dejvid Mekalister.

On je pohvalio reformske napore Vlade Srbije i naveo da napredak u sprovođenju reformi može biti ostvaren.

U finalni tekst je ušla ublažena verzija amandmana, koji su predložili hrvatski poslanici uz podršku Evropske narodne stranke (EPP), koji su tražili da se Srbija spriječi da procesuira optužene za ratne zločine koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske, donosi B92.

Poslanici su usvojili 3 od ukupno 7 predloženih amandmana na dopunjenu verziju Mekalisterovog izvještaja iz prošlog mjeseca, a oni se tiču nadležnosti Srbije za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, položaja zaštitnika građana Saše Jankovića i napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U konačnoj verziji usvojen je amandman kojim se Srbija poziva da u duhu pomirenja i dobrosusjedskih odnosa preispita sporni zakon, a za to je glasalo 347 poslanika, dok je 319 bilo protiv.

Izglasan je i prijedlog evropskih liberala da budu osuđeni napadi na ombudsmana Jankovića i da mu budu pruženi svi uslovi za rad i dostave dokumenta koja je po zakonu zahtijevao.

Osim toga, usvojen je i amandman Zelenih da se Srbiji oda priznanje zbog dogovora o pravosuđu postignutog tokom februarske runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Glasanje je održano bez rasprave, s obzirom na to da je ona održana na sinoćnoj sjednici EP.

U finalnom tekstu Rezolucije, Srbiju pohvaljuju zbog napretka u reformama, razvoju dobrosusjedskih odnosa i dijaloga s Prištinom, a od Evropskog savjeta se traži da što prije otvori poglavlja u pregovaračkom procesu.

Sa druge strane, rezolucija sadrži kritike zbog narušavanja slobode izražavanja i položaja nezavisnih institucija, kao i zbog odbijanja Srbije da se pridruži evropskim sankcijama protiv Rusije.

Mekalister: Poštovanje i podrška Vladi

Dejvid Mekalister je izjavio da opredjeljenje Beograda za EU i reformski napori Vlade zaslužuju poštovanje i podršku Brisela i istakao značaj daljeg napretka po pitanju reformi.

On je naglasio da se Srbija nalazi na putu ka EU i da srpska vlada pokazuje opredjeljenje za proces evropskih integracija.

"Vlada se uhvatila u koštac sa sistemskim, kao i socijalnim i ekonomskim reformama. To zaslužuje naše poštovanje i podršku. Srpski parlament je nedavno usvojio važne zakone o uzbunjivačima, medijima, radu, privatizaciji i bankrotu. To je predstavlja pozitivan razvoj", rekao je Mekalister.

Izvjestilac, međutim, naglašava da, bez obzira na to, za uspješan proces integracija od ključnog značaja je sveobuhvatna primjena zakona.

"Vladavina prava, ekonomsko upravljanje, reforma javne administracije su od fundamentalnog značaja u demokratiji, kao i za proces pregovora", naglasio je on.

Koliko će trajati proces pregovora prevashodno zavisi od sposobnosti Srbije da ostvari održivi napredak po pitanju reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije