Ex -Yu

Farina: Što prije okončati misiju KFOR-a

Farina: Što prije okončati misiju KFOR-a
Farina: Što prije okončati misiju KFOR-a

PRIŠTINA - Komandant KFOR-a general Salvatore Farina rekao je danas da je cilj NATO da što prije okonča misiju na Kosovu.

"Ne mogu reći kada će se to dogoditi, ali je već jasno da je u proteklih godinu dana postignut veliki napredak i to je dodatni razlog da NATO donese odluku o okončanju misije", rekao je Farina na posljednjoj konferenciji za novinare u Prištini, pred odlazak sa ove dužnosti.

Farina je naveo da će konačna odluka biti donesena uz pune konsultacije sa EU, zemljama Kvinte i "naravno u konsultacijama sa zemljama u regionu".

"Misija NATO na Kosovu veoma je uspješna. Međutim, krize u drugim dijelovima svijeta, kao što su kriza u Urajini, Siriji, Avganistanu, Iraku i u brojnim drugim regionima stavljaju pred Komandu NATO izazov postepenog okončanja misije na Kosovu", pojasnio je Farina i dodao da je o toj temi u stalnim konsultacijama sa pretpostavljenima.

On je rekao da je broj vojnika KFOR-a od 2004. godine do danas deset puta smanjen, a da je, kako tvrdi, desetostruko povećana bezbjednost građana na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji, Farina je rekao da se ne može "baš sa sigurnošću reći da je Kosovo uporište terorista". "Problem prisustva i djelovanja terorista postoji u svim zemljama, i u Italiji iz koje dolazim, i zato se pitanjem suzbijanja terorista moramo baviti svi zajedno, sve zemlje svijeta", rekao je Farina.

On je naglasio da je Komanda KFOR-a pozdravila hapšenje 41 kosovskog Albanca, među kojima je i jedan imam, osumnjičenih za terorizam "zato što su teroristi prijetnja i za KFOR i za NATO i za evropske institucije".

Komentarišući bezbjednosnu situaciju uz administrativnu liniju sa centralnom Srbijom, Farina je naglasio da je veoma zadovoljan saradnjom sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom LJubišom Dikovićem.

"Uspjeli smo da smirimo situaciju i ona je pod punom kontrolom. Ne očekujem bilo kakvu eskalaciju, jer su snage KFOR-a s jedne i snage Vojske Srbije s druge strane pojačale prisustvo. Tu su i srpska policija i Žandarmerija", istakao je Farina i upozorio da će ubuduće policija djelovati mnogo efikasnije bilo s kosovsko-metohijske, bilo sa srpske strane.

General-majora Salvatorea Farinu na komandnoj dužnosti prvog čovjeka vojne misije NATO na Kosovu zamijeniće italijanski general Frančesko Filjuolo. Svečana ceremonija primopredaje dužnosti biće održana u srijedu, 3. septembra, u Komandi KFOR-a u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije