Ex -Yu

Filaret se izvinio vladama Srbije, Crne Gore, SPC i EU

Filaret se izvinio vladama Srbije, Crne Gore, SPC i EU
Filaret se izvinio vladama Srbije, Crne Gore, SPC i EU

BEOGRAD - Episkop mileševski Filaret izvinio se danas vladma Srbije i Crne Gore, patrijarhu Irineju i Sinodu SPC, kao i predstavnicima EU zbog svog govora u manastiru Dovolji istakavši da se "odriče nepromišljenih i neodgovornih reči da ne priznaje Crkvu".

"Na prvom mestu odričem se potpuno nepromišljene i nedgovorne tvrdnje da ova Crkva više nije Crkva što je nekada bila, da je to neka nova Crkva koju ja ne priznajem", naveo je episkop Filaret u izjavi objavljenoj na sajtu SPC.

On kaže da je bio, jeste i ostaje episkop SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom.

Episkop Filaret tvrdi da je on tom prilikom bio "pod emotivnim nabojem", te da je  njegova izgovorena besjeda, krajem avgusta na praznik Velike Gospojine, u manastiru Dovolji u Crnoj Gori, izazvala opravdanu uzmenirenost u javnosti.

Tada izgovorene riječi, navodi Filaret, bile su izraz trenutne lične opterećenosti zbivanjima u Raškoj oblasti, međunarodnim pritiscima i rješavanjima suštinskih pitanja našeg naroda.

Episkop Filaret se, osim vrhu SPC, vladama Srbije i Crne Gore, izvinio i predstavnicima EU Ketrin Ešton i Angeli Merkel, kao i ostilima koji su se "sa razlogom našli pogođeni, naročito zbog episkopu nepriličnih izraza" u besjedi.

Episkop Filaret je, kako su tada prenijeli crnogorski mediji, u svom govoru pominjao SPC, premijere Srbije i Crne Gore, odnos prema EU i nedavni sastanak u Berlinu čiji je domaćin bila kancelarka Angela Merkel, a učesnica Ketrin Ešton.

SPC se nije oglašavala povodom te izjave episkopa Filareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije