Ex -Yu

File: Beograd siguran kandidat za ulazak u EU

File: Beograd siguran kandidat za ulazak u EU
File: Beograd siguran kandidat za ulazak u EU

BEOGRAD - Odlazeći evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je večeras da je Srbija sada siguran kandidat za ulazak u EU i da je srećan što se više ne postavlja pitanje da li će ući u ovu uniju, već kada.

File je nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Vladi Srbije, rekao da je Srbija od njegovog prvog dolaska u Beograd prije pet godina ostvarila veliki napredak u integracijama i postala siguran kandidat za ulazak u EU.

On je ponovio da EU ne traži od Srbije da prizna Kosovo, te dodao da pozicija EU ostaje ista kao i prošle godine, kada je usvojen pregovarački okvir za Srbiju. 

"Tada smo rekli da očekujemo nastavak normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, ni tad nismo zahtijevali priznanje Kosova i ne tražimo da to bude urađeno ni danas", rekao je File, napomenuvši da EU traži da taj proces ide ka punoj normalizaciji.

Navodeći da je i ranije sa Vučićem pričao o tome na koji način Srbija i njeni građani mogu da imaju benefite dok je zemlja na putu ka EU, File je rekao da Srbija u teškim ekonomskim reformama nije sama i da će EU pomoći, ne samo savjetima već i finansijski.

File je istakao i da je Srbija postala stub stabilnosti u regionu, što je potvrdila i današnja neformalna regionalna konferencija ministara spoljnih poslova i finansija u Beogradu.

Komesar za ekonomska i monetarna pitanja Jirkij Katainen, koji je prisustvovao sastanku, rekao je na konferenciji za novinare da je srpska vlada počela da preduzima važne ekonomske reforme i poslala jasnu poruku da je sposobna da vodi računa o sopstvenoj ekonomiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije