Ex -Yu

Financial Times: Ako EU odbije zapadni Balkan, Rusija i Turska zauzimaju mjesto

Financial Times: Ako EU odbije zapadni Balkan, Rusija i Turska zauzimaju mjesto
Foto: N.N. | Financial Times: Ako EU odbije zapadni Balkan, Rusija i Turska zauzimaju mjesto
Tanjug

LONDON - Nakon predstavljanja strategije za Zapadni Balkan britanski "Financial Times" ocjenjuje da iako se radi na tome da bivše jugoslovenske republike ispune sve potrebne uslove za pridruživanje Evropskoj uniji, izgledi da će se to dogoditi ostaju daleki ali Evropa ne bi smjela odustati od svoje namjere, inače će Rusija i Turska zauzeti njeno mjesto.

" Nakon duge pauze, EU je ponovno spremna da diskutuje o proširenju svojih granica - ističe FT i podsjeća da je još prošle godine predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker vladama šest zemalja Zapadnog Balkana obećao "pouzdanu perspektivu članstva u EU".

Britanski list ipak podsjeća da je "od 2004. godine došlo do zamora od proširenja EU na istok".

" Danas u Evropskoj uniji postoji zamor od proširenja. Problemi zbog migracija izazvali su ogorčenje među biračima, koji su izgubili povjerenje u sposobnost zvaničnog Brisela da postigne bilo šta sem puke borbe sa ekonomskim problemima", ističe list.

Autor teksta napominje još jedan veoma važan segment, a to je geostrateški značaj koji bi proširenje EU imalo u slučaju zapadnog Balkana.

List dodaje da uključivanje postkomunističkog istoka u EU, ipak, ostaje jedno od njenih najvećih dostignuća kao i da je i dalje u interesu svih strana da ulazak u EU bude realna perspektiva za balkanske zemlje u kojima su mnogi, nakon tolikih godina čekanja na pragu, postali veoma sumnjičavi po pitanju iskrenosti Brisela.

Britanski list ističe da je jedan od glavnih argumenata zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU taj što su potpuno okružene zemljama Unije.

List navodi da su sve te zemlje nakon teškog perioda 90-ih godina postigle određenu stabilnost, što se takođe mora uzeti u obzir, kao i da je veoma važna uloga Zapadnog Balkana u praćenju velikog migracionog talasa.

"Obećanja o članstvu aktivirala su niz teških odluka koje su zemlje Zapadnog Balkana donijele kako bi postale dio EU. Na primjer, Srbija je napravila ozbiljne ustupke u vezi Kosova. Međutim, put ulaska u EU ostaje veoma dug, a u međuvremenu se uticaj EU smanjuje. Danas je samo 26 odsto Srba za ulazak u Evropsku uniju - piše britanski list.

"Financial Times" upozorava i da "Rusija i Turska spremno čekaju da zauzmu mjesto EU ako EU odustane".

Činjenica je da nijedna od bivših sržava SFRJ ne ispunjava kriterijume za članstvo, navodi se u tekstu.

" Evropska komisija je jasno istakla probleme koji su karakteristični za ove države, a to su uzurpacija vlasti, veze država sa organizovanim kriminalom, korupcija na svim nivoima, kao i gušenje slobode govora. Da ne pominjemo to što nijedna od ovih država ne može da se nazove funkcionalnom tržišnom ekonomijom - kritikuje FT.

Predsjednik EK Junker podvukao je da je 2025. samo "indikativni datum" za ulazak balkanskih zemlja u EU, i napomenuo da će se "realna perspektiva ocjenjivati u skladu sa njihovim realnim napretkom".

" Teoretski, neka od ovih zemalja može prestići druge na putu ka EU tokom tog perioda. Tu se prije svega misli na to da EU prepozna napredak Albanije i prekine sve teorije o navodnom favorizovanju Srbije na putu ka članstvu", piše list.

Uz to, treba pohvaliti hitni zahtjev Brisela da se što prije riješe teritorijalni sporovi prije ulaska u EU: status Kosova i nesuglasice između Makedonije i Grčke oko imena , navodi FT, prenosi Blic.

"Bilo bi nezamislivo unutar EU izdržati ovakve sukobe ili opasne etničke napetosti koje ih hrane. Treba vidjeti ima li Evropska unija mehanizme za mirno rješavanje sporova. Međutim, od vitalne je važnosti da njena vrata ostanu otvorena za susjede koji su iskreno posvećeni njenim vrijednostima, zaključuje FT.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije