Ex -Yu

Ubica se vjencao muskarcem u zatvor

Ubica se vjencao muskarcem u zatvor
Ubica se vjencao muskarcem u zatvor

GOSPIĆ - Erik Rubinić, jedan od novopečenih supružnika u prvom hrvatskom zatvorskom gay vjenčanju, i danas je crnohronikašima poznat kao počinilac jednog od brutalnijih i bizarnijih zločina koji su se ikad odigrali u Dalmaciji.

Naime, Rubinić je u oktobru 2005. godine, tada kao 27-godišnji momak rodom iz Jastrebarskog, udarcima čekićem u glavu prouzročio smrt svojeg momka Mije Vidovića (64). Nakon što ga je izudarao, Rubinić se dao u bijeg, a Vidović je od teških povreda preminuo u KB-u Split.


Iako se tokom istrage i sve do glavne rasprave Rubinić branio kako je Vidovića ubio u afektu i u nužnoj obrani jer ga je, umjesto da prihvati rastanak, vremešni momak pokušao zadaviti, kasnije je u priču uveo element koristoljublja, odnosno objasnio da je partnera ubio zbog sedam tisuća kuna, da bi s tim novcem pobjegao iz Hrvatske (što je nakon ubistva i učinio pa je i uhapšen u inostranstvu). Doduše, Rubinić je iskaz navodno promijenio kad je od sudskog psihijatra čuo da bi – bez takvog motiva – mogao biti proglašen smanjeno uračunljivim, s obaveznom mjerom liječenja, pa se navodno prestravio da bi ostatak života mogao provesti na psihijatriji. Suđenje se ionako oteglo zbog psihijatrijskih vještačenja: Rubinić je iskaz davao pa povlačio, u jednom navratu čak je u zatvoru rezao vene, pa završio na psihijatriji, da bi se na koncu ipak opredijelio za verziju da je momka ubio iz koristoljublja.

Radije u zatvor nego na psihijatriju

Zatvor mu se ipak činio zgodnijim rješenjem. Na kraju, kad mu je 2007. godine dosuđena kazna zatvora od 14 godina zbog ubistva iz koristoljublja, Rubinić je (tada 29-godišnjak) to popratio riječima: „Odlično, tako je najbolje!“

Ljubavni triler s kobnim završetkom započeo je, barem prema onome što je Rubinić iskazivao na sudu, u Njemačkoj. Pokojni Vidović i on upoznali su se u nekom gay baru u Frankfurtu u kojem je Vidović navodno imao restoran. Družili su se godinama, svađali i mirili, a onda su se odlučili na zajednički život, odnosno na to da se Rubinić skući kod svojeg vremešnijeg partnera u Kaštelima.

Burna veza

Međutim, iz svjedočenja je ispadalo da im u zajedništvu baš i nisu cvale ruže. Neko vrijeme su živjeli kao i svi drugi bračni parovi, dijelili dužnosti, itd. Primjera, obavljanje kućanskih poslova spalo je na Rubinićeva pleća. No, na sudu se moglo čuti i kako je Vidović bio sklon agresiji pa je u trenucima bijesa na svojeg mladog momka znao huškati psa, kako ga je (momka, a ne psa) zaključavao u sobu i prema njemu bio izuzetno grub.

Nadalje, Rubinić je svjedočio i da je Vidović bio promiskuitetan i da je često u kuću dovodio druge partnere, dok bi njega ostavljao zaključanog u nekoj drugoj sobi. Ponižavanjima uprkos, zajedno su živjeli oko pola godine, sve dok mlađi partner nije poželio prekinuti odnos. Vidovića je tada, svjedočio je Rubinić, 'prebacilo' na agresivu, nasrnuo je na njega i davio, a onda su se i finalno obračunali na stepeništu za potkrovlje.

Mjesecima nakon toga Dalmacija je brujala o dodatnim partnerima ovog para te o živopisnim druženjima koja je vlasnik kuće priređivao. Sve se to aktualiziralo i tokom istrage kad su navodno brojni svjedoci prepričavali detalje orgijanja u Vidovićevoj kući, a navodno su bili saslušani i ostali njegovi mlađi ljubavnici... No, Rubinić je tokom ispitivanja bio ogorčen samo medijskom objavom da je Vidović bio nađen u čipkastim gaćicama te je također upozorio istražnog suca da se više ne koristi naziv homoseksualac, već gay.

Glavna zvijezda u zatvorima

Rubinić je, već od početka služenja svoje zatvorske kazne, bio glavna zvijezda u zatvorima. Ljepuškasti momak svagdje je privlačio pažnju, ali i vrijeme kratio brojnim seksualnim aferama, pa su mediji pisali i o tome. U pritvorskoj ćeliji u Bilicama, pokazalo se, nisu baš imali psebnog razumijevanja za Rubinićeve hobije, muške ljubomorne ispade i scene pa su ga neprestano premještali iz ćelije u ćeliju, dok ga na koncu nisu smjestili u tzv. izolaciju s pedofilima i silovateljima, javila je još tada Radio Dalmacija. Navodno je otkako je u zatvoru Rubinić dobivao i pisma drugih zatvorenika u kojima mu se otvoreno nude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije