Ex -Yu

Glavaš dočekan kao heroj

Glavaš dočekan kao heroj
Glavaš dočekan kao heroj

ZAGREB - Osuđenik za ratne zločine Branimir Glavaš stigao je večeras u Hrvatsku, nakon što je nedavno pušten iz mostarskog zatvora gdje je služio zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Glavaš je nešto prije 19.30 ušao u Hrvatsku, a na graničnom prelazu između Hrvatske i BiH sačekale su ga stranačke kolege iz HDZ-a Slavonije i Baranje.

Lokalni mediji prenose da su se potom uputili u Osijek gdje su Glavašu udruženja ranih veterana iz osječko-baranjske županije priredila veliki koncert dobrodošlice.

Na osječkom trgu okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Na jednom nadvožnjaku, na ulazu u grad, postavljen je transparent "Branimir Glavaš heroj", prenose mediji.

Nakon što se popeo na binu, za ovu priliku postavljenu na Trgu slobode u Osijeku, Glavaš je pred oko 2.000 okupljenih poručio da aktuelna hrvatska vlada nije zaštitnica narodnih hrvatskih interesa, već da su to "sluge međunarodnih sila, Brisela i sluge Vašingtona", prenijela je Hrvatska radio televizija.

"Ne želimo one koji nisu žrtvovali mali prst za hrvatsku slobodu", rekao je Glavaš, dok su okupljeni uzvikivali: "U boj, u boj, za narod svoj!"

Glavaš je govor počeo sljedećim riječima: "Dragi prijatelji, Hrvati i Hrvatice, sve vas pozdravljam u svoje ime, ali i u ime svih branitelja koji su branili ovaj herojski grad Osijek i istočne granice Republike Hrvatske od velikosrpske agresije."

Glavaš je ocijenio i da je, kada je prije šest godina, kad je pobjegao pred izricanje presude, ostavio "koliko-toliko složan hrvatski narod koji je branio tekovine prvog predsjednika Franje Tuđmana", dok je danas "Hrvatska podjeljenija nego ikada, kao u vrijeme Drugog svjetskog rata".

Glavaš je u Osijek stigao sa zakašnjenjem, jer je oko sat vremena zadržan na granici s bh. strane.

On i njegova pratnja zadržani su na graničnom prelazu u Šamcu, jer su tamošnje pravosudne vlasti zaboravile da povuku zabranu napuštanja BiH za Glavaša, koja je važila dok se služio zatvorsku kaznu u Mostaru.

Glavaš je prije desetak dana pušten iz zatvora u Mostaru nakon što je  Ustavni sud Hrvatske poništio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i zatražio da se postupak ponovi.

Glavaš je više od pet godina bio u zatvoru, a u BiH je pobjegao uoči izricanja presude u Hrvatskoj, budući da ima i državljanstvo BiH.

Pošto je na snazi prvostepena presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je Glavaš zbog ratnih zločina osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu, tužilaštvo je tražilo da mu se ponovo odredi istražni zatvor. O tome bi trebalo da se odlučuje u ponedjeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije