Ex -Yu

Godišnjica razornog zemljotresa u Skoplju (FOTO)

Godišnjica razornog zemljotresa u Skoplju (FOTO)
Godišnjica razornog zemljotresa u Skoplju (FOTO)

SKOPLJE - Skoplje obilježava 53 godine od razornog zemljotresa koji je na današnji dan 1963. godine uništio 75 odsto ovoga grada.

U katastrofalnom potresu, jačine devet stepeni Merkalija, poginulo je 1.070 ljudi, a više od 4.000 je povrijeđeno.

Dva uzastopna jaka zemljotresa za samo 36 minuta srušili su 15.800 domova, oštetili 28.000 zgrada i više od 200.000 ljudi ostavili bez krova nad glavom.

Prema podacima makedonske seizmološke opservatorije do kraja tog 26. jula 1963. godine registrovana su 122 potresa, 411 do kraja te godine ili ukupno 582 do kraja 1964. godine.

Prema stručnjacima, zemljotres 1963. godine izazvan je premještanjem mase u pravcu zapad-sjeverozapad ispod jednog dijela grada Skoplja i skopske Crne Gore.

To premještanje započelo je na dubini od pet kilometara i nastavilo se ka zemljanoj površini.

Nakon zemljotresa započela je obnova, a pomoć je uputilo 87 zemalja svijeta.

Stara željeznička stanica, kao simbol velike nesreće, danas je sačuvana u polusrušenom stanju, a sat na stanici zaustavljen u vrijeme zemljotresa nastavlja da pokazuje fatalnih pet sati i 17 minuta ujutru.

U Skoplju su odmah nakon zemljotresa upućene mnoge spasilačke ekipe, zbog čega je makedonska prijestonica dobila naziv "Grad solidarnosti".

Zanimljivo je da su u to vrijeme, dok je još trajao "Hladni rat", u raščišćavanju ruševina učestvovali i ruski i američki vojnici - prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije