Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Makedonija pripada EU i NATO

Grabar-Kitarović: Makedonija pripada EU i NATO
Foto: Anadolija | Grabar-Kitarović: Makedonija pripada EU i NATO

SKOPLJE - Uoči referenduma u Makedoniji, makedonskim građanima se preko video snimka obratila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja im je poručila da Makedonija pripada porodici EU i NATO i da je Hrvatska spremna da joj pomogne na tom putu.

"Dragi prijatelji, Hrvatska vas snažno podržava, dok se suočavate sa važnom odlukom na predstojećem referendumu. Vi pripadate porodici nacija EU i NATO, a Hrvatska ostaje spremna da vam pomogne na tom putu, dijeleći naše iskustvo", rekla je Grabar-Kitarović obraćajući se juče na engleskom jeziku na video snimku, koji je na svom nalogu na Twitteru objavio makedonski premijer Zoran Zaev.

Prema riječima hrvatske predsjednice, referendum je prilika za makedonske građane da doprinesu stabilnosti i napretku cijele jugoistočne Evrope.

"Na kraju, odluka je vaša i samo vaše pravo i mi ćemo vas podržati u svim vašim naporima", rekla je Grabar-Kitarovićeva.

Ranije juče i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponovo je poručio Makedoncima u video poruci da je sada vrijeme da se čuju njihovi glasovi i da su im vrata NATO otvorena.

Prethodno se putem video-poruke obratio i francuski predsjednik Emanuel Makron, navodeći da sporazum sa Grčkom o imenu zemlje osigurava budućnost makedonske države i da vjeruje u mudrost građana.

Referendum u Makedoniji biće održan 30. septembra, a pitanje će glasiti: "Jeste li za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije