Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Srpsko narodno vijeće ima pravo da traži ispunjenje prava

Grabar-Kitarović: Srpsko narodno vijeće ima pravo da traži ispunjenje prava
Foto: N.N. | Grabar-Kitarović: Srpsko narodno vijeće ima pravo da traži ispunjenje prava

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće (SNV) ima pravo da postavi zahtjev za ispunjenje prava koja smatra važnima, a isto tako svako te zahtjeve ima pravo da podrži ili da ne podrži, saopšteno je danas iz kabineta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović povodom objavljenih 13 zahtjeva tog vijeća za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj.

U saopštenju se navodi da ako njihovo ispunjavanje pretpostavlja izmjene ili donošenje novih zakona, za to su nadležni vlada i sabor.

"U Republici Hrvatskoj kao demokratskoj državi svako ima pravo da postavi zahtjev za ispunjenje prava koja smatra važnima, tako i Srpsko narodno vijeće, a isto tako svako ima pravo da ih podrži ili ne podrži", navode iz kabineta Kitarović.

U mjeri u kojoj bi ispunjenje tih zahtjeva pretpostavljalo izmjene zakona ili donošenje novih, za to su nadležni Vlada Hrvatske i mjerodavna tijela Hrvatskog sabora odnosno Hrvatski sabor, poručili su sa Pantovčaka.

Srpsko narodno veće objavilo je, naime, Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, usvojenu na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošle sedmice, u kojoj se, između ostalog, ocjenjuje da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen, nego je u nizu aspekata i unazađen i u 13 tačaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća očekuje da će vlada i državne institucije aktivno i tijesno sarađivati na realizaciji ciljeva navedenih u Izjavi.

SNV u Izjavi ističe da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama i očekuju i traži od vlade i institucija da zaustave taj trend.

Očekuje i dosledno sprovođenje zagarantovanih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, upozorava i da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina nije u skladu s Ustavom "jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mjestima".

Takođe, u Izjavi navode da "institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće opština, moraju dobiti status manjinskih samouprava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije