Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Što prije u evrozonu, to bolje

Grabar-Kitarović: Što prije u evrozonu, to bolje
Grabar-Kitarović: Što prije u evrozonu, to bolje

ZAGREB - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da bi bilo u interesu Hrvatske da se što prije priključi evrozoni i ponovila da se nada da će njena zemlja za to biti spremna do 2020. godine.

U intervjuu za evropski TV kanal Euronews ona je istakla da "tu nije riječ samo o tehničkom procesu, već da je to i politički proces" pa će ulazak u evrozonu zavisiti i od političkih odluka.

"Cijela ekonomija je toliko orijentisana ka evru da mislim da što prije se pridružimo, to bolje za cijelu ekonomiju", kazala je Grabar-Kitarovićeva.

Prenoseći intervju, Hrvatska radio-televizija (HRT) podsjeća da to nije prvi put da predsjednica Hrvatske poziva na uvođenje evra i da je posljednji put to učinila krajem aprila, u izjavi za Rojters kada je izjavila da vjeruje da će Hrvatska u narednih pet godina uvesti evro.

Predsjednica nije sigurna da li je Hrvatskoj bilo bolje bez članstva u EU, piše Euronews.

"Teško je procijeniti, moram priznati da ljudima još nije došlo do glave da smo sada članica Evropske unije. I, nažalost, ni evropske fondove nismo iskoristili u mjeri u kojoj smo imali mogućnost, tako da Hrvatska nije osjetila jednu od primarnih beneficija koja se može osjetiti u kratkom vremenskom roku", rekla je ona i dodala da javnost u Hrvatskoj postaje evroskeptična i da se po tom pitanju mora nešto preduzeti.

U intrervjuu su obrađene i druge aktuelne teme gdje je Grabar-Kitarovićeva istakla da bi voljela da vidi više sprečavanja organiziranog kriminala u regiji, više saradnje po pitanju bezbjednosti, ali i žešću borbu protiv korupcije, medijsku slobodu, demokratski sistem, kontrole nad obavještajnim sistemom, kao i adekvatnu upotrebu obavještajnog sektora koja bi bila u skladu sa zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije