Ex -Yu

Grabar-Kitarović: U Hrvatskoj nema fašizma, za razliku od Srbije

Grabar-Kitarović: U Hrvatskoj nema fašizma, za razliku od Srbije
Grabar-Kitarović: U Hrvatskoj nema fašizma, za razliku od Srbije
Tanjug

ZAGREB - Hrvatski predsednik Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da "odgovorno tvrdi" da "u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema", za razliku od srpskog parlamenta gdje 21 poslanik tvrdi da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag.

"Ako pogledate i sastav hrvatskog Sabora, nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga u srpskom parlamentu imamo 21 poslanika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsjednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem", rekla je Grabar-Kitarovićeva u emisiji "Iza zavjese" HRT.

Ona je kazala da Hrvatska želi da u Srbiji ima "političkog partnera sa kojim će riješavati otvorena pitanja".

"Do teških pitanja još nismo ni došli. Ali, Srbija treba da promijeni svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvijek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće da prizna, ali možemo da idemo dalje u našim odnosima", poručila je Grabar-Kitarovićeva.

Izjavila je i da je tokom nedavne posjete SAD, za koju tvrdi da je bila službena i radna, sa novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trampom razgovarala "o odnosima sa susjednim državama" Hrvatske.

"Razgovarali smo o odrednicama Trampove spoljne politike, o tome kako Hrvatska u njima može i mora da nađe svoje mjesto, o našim stavovima u otvorenim pitanjima u susjedstvu i o odnosima sa susjednim državama i njihovim integracijama", navela je ona.

Grabar-Kitarovićeva kaže da je "shvatila da politika Trampove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Evrope i Hrvatsku kao jedan od svojih velikih prioriteta jer tu nema rata i nema turbulencije".

Fokusiraće se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Evrope. Jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika vjerovatnoća da će se i dalje komplikovati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU i NATO nama susjednih država još više usporiti", ocijenila je ona.

Grabar-Kitarovićje dodala da Hrvatska "mora da se pozicionira kao sagovornik, kao susedna država koja može da radi na stabilnosti i bezbjednosti u regionu".

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije