Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Zakon ne brani ustaški pozdrav na ploči

Grabar-Kitarović: Zakon ne brani ustaški pozdrav na ploči
Grabar-Kitarović: Zakon ne brani ustaški pozdrav na ploči

VELIKA GORICA - Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da se spomen - ploča hrvatskim veteranima u Jasenovcu, na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni" ne može tek tako ukloniti, ako je zakon ne zabranjuje.

"Hrvatska je pravna država i mora poštovati zakone i propise", rekla je Grabar- Kitarović i dodala da je na vladi i Ministarstvu uprave da odrede šta i kako dalje.

"Ukoliko ste pravna država, onda poštujete zakone i propise. Činjenica je da je pozdrav, odnosno sam logo regulisan propisom. To je na Ministarstvu uprave i vladi da odrede što i kako dalje. Ne možete samo tako ukloniti ploču ukoliko nju sam zakon ne zabranjuje", rekao je hrvatski predsjednik.

Dodala je da je njen stav poznat, i što se tiče pozdrava "Za dom spremni", i što se tiče svih totalitarizama kroz koje je Hrvatska prolazila posljednjih godina.

Smatra dobrom odlukom premijera Andreja Plenkovića o osnivanju komisije koja bi trebalo da analizira i predloži rješenje tog pitanja.

Grabar -Kitarović je, nakon obilježavanja 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Velikoj Gorici rekla da bi voljela da se ta komisija zadrži na, kako je rekla, istorijskim i stručnim činjenicama, a ne da sve postane široka javna rasprava u kojoj ćemo se ponovno iscrpljivati oko pitanja prošlosti.

(t-portal.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije