Ex -Yu

Grabar-Kitarović: Žena se danas mora ponašati kao dama, a raditi kao konj

Grabar-Kitarović: Žena se danas mora ponašati kao dama, a raditi kao konj
Grabar-Kitarović: Žena se danas mora ponašati kao dama, a raditi kao konj

VATIKAN - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u Vatikanu u govoru o položaju žena u današnjem društvu i politici da se žena danas mora "ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj".

Grabar-Kitarović, koju bi u četvrtak u audijenciju trebalo da primiti papa Franjo, kazala je u predavanju na Antonianumu da je u današnjem svijetu teško biti žena čak i ako si na visokom položaju. "Danas je teško biti žena - trebaš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj", rekla je Grabar-Kitarović u predavanju na temu "Žena u politici, izazovi u globaliziranom svijetu", prenosi Hina. 

Ona je podsjetila da je i sama "prva izabrana hrvatska predsjednica", te da je bila i "prva ministrica vanjskih poslova, prva veleposlanica  u SADu, a onda i prva žena na visokom položaju u NATO-u".

Osvrnula se i na težak položaj žena u nekim zemljama poput Avganistana, te kazala da su i intelektualci puni predrasuda.

"Postoje mjesta gdje život žene vrijedi manje od života krave ili koze ... Puno predrasuda vidim i kod liberala i kod onih koji se  nazivaju progresivnim i intelektualnim. Ne mogu izbrojiti koliko su me puta u prošloj kampanji pitali može li žena pobijediti i biti izabrana i može li obavljati dužnost predsjednice", rekla je Grabar-Kitarovićeva.

Grabar-Kitarovićeva u četvrtak bi trebalo da razgovara s papom Franjom na audijenciji u Papinskoj kući, a nakon toga bi se trebala sastati s državnim sekretarom Svete stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Kako se očekuje, hrvatska predsjednica trebalo bi da pozove papu Franju u posjetu Hrvatskoj.

Prva posjeta Grabar-Kitarovićeve Vatikanu označiće nastavak dobrih odnosa između dvije zemalja, a biće i prilika za  razmjenu mišljenja o stanju u Hrvatskoj i regiji, te o međunarodnim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije