Ex -Yu

Grabar-Kitarović i poljski predsjednik otvorili Dubrovnik forum

Grabar-Kitarović i poljski predsjednik otvorili Dubrovnik forum
Grabar-Kitarović i poljski predsjednik otvorili Dubrovnik forum

DUBROVNIK - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je danas sa poljskim kolegom Andžejem Dudom otvorila Dubrovnik forum, poručila da je prostor Jadrana, Baltika i Crnog mora "žila kucavica" Evrope za čiji je razvoj, kako je ocijenila, potrebno 50 milijardi evra.

To je, smatra Grabar-Kitarović, dostižno zajedničkim konkretnim projektima privredne, infrastrukturne i bezbjednosne saradnje, prenijela je Hina.

Hrvatska predsjednica je pozvala na zaustavljanje demografskog pada i upozorila na problem iseljavanja mladog i visokoobrazovanog stanovništva iz regiona.

Prema njenim riječima, 12 država članica EU između triju mora - Austrija, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija - imaju velike mogućnosti za jačanje saradnje na vlastitu i korist cijele Unije.

Ipak, kako je rekla, to područje iz istorijskih razloga zaostaje za prosjekom EU.

Grabar-Kitarović istakla je da region Baltik-Jadran-Crno more (BABS) čini 28 odsto teritorija EU i 22 odsto njenog stanovništva, ali samo 10 odsto BDP-a Evropske unije.

Nominalni BDP po glavi stanovnika prosječno je oko 14.750 evra što je tek oko 51 posto nominalnog BDP proseka po glavi stanovnika EU, rekla je hrvatska predsjednica.

"Za ovu žilu kucavicu Evrope u budućnosti je potrebno 50 milijardi evra", rekla je Grabar-Kitarović.

Poljski predsjednik je, s druge strane, ukazao na važnost energetskog povezivanja.

"Dominacija jednog dobavljača za region štetna je i opasna", smatra Duda.

On je, međutim, ocijenio da energetska infrastruktura ne rješava sve procese i pozvao na jačanje kulturne i naučne saradnje i razmjenu studenata.

Duda je najavio da će se idući skup BABS-a biti održan u poljskom gradu Vroclavu u junu 2017 godine.

Ovogogodišnji Dubrovnik Forum, koji se završava sutra, odžava se pod nazivom "Snažnija Evropa - spajanje sjevera i juga", a na njemu će govoriti predsjednici Mađarske Janoš Ader, Slovenije Borut Bahor, Bugarske Rosen Plevnelijev, kao i predsjednica Litvanije Dalja Gribauskajte.

Iz Kabineta premijera Srbije ranije je Tanjugu rečeno da je premijer Aleksandar Vučić odustao od učešća na Dubrovnik forumu, jer su organizatori, uprkos formalnom pozivu, učinili sve da njegovo prisustvo učine izlišnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije