Ex -Yu

Kitarović političarima u BiH: Odluke da se donose u institucijama

Kitarović političarima u BiH: Odluke da se donose u institucijama
Kitarović političarima u BiH: Odluke da se donose u institucijama

SLAVONSKI BROD - Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović apelovala je na političare u BiH da se umjesto na prošlost fokusiraju na evropski put svoje zemlje i važne odluke donose u institucijama, nakon što je zatražena revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Pravni zastupnici  podnijeli su u četvrtak Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Hagu zahtjev za revizijom presude iz 2007. kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid nad Bošnjacima.

"Poštujući prava svake države, pa tako i BiH, da koristi sve međunarodne pravne instrumente, ipak apeliram na stabilnost BiH kao države i da se tako ključne odluke donose unutar državnih institucija", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima u Slavonskom Brodu.

"Apelujem na sve u BiH da se sjedne, razgovara, usredotoči na evropski put BiH, a ne na kontroverze iz prošlosti", istakla je hrvatski predsjednik dodajući da će Hrvatska podržati takvo usmjerenje.

Sličan poziv političarima u BiH uputilo je ranije u petak i hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova.

"Zabrinuta zbog moguće destabilizacije, Hrvatska potiče bosanskohercegovačke lidere da se usredotoče na evropski i evroatlantski put BiH", stoji u saopštenju i dodaje se da će BiH biti jedna od tema na predstojećim sjednicama Savjeta za spoljne poslove EU-a i Evropskog savjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije