Ex -Yu

Gradonačelnik Vukovara o posljedicama ukidanja ćirilice

Gradonačelnik Vukovara o posljedicama ukidanja ćirilice
Gradonačelnik Vukovara o posljedicama ukidanja ćirilice

VUKOVAR - Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kaže da su međunacionalni odnosi u Vukovaru zategnuti, ili bolje rečeno nisu onakvi kakvi su bili prije nametanja problematike dvojezičnosti, ali je dodao da se to više osjeća u medijima nego u stvarnom životu.

Penava smatra da će nakon žalbe vukovarskog Vijeća srpske nacionalne manjine na donijeti gradski Statut, kojim nije predviđeno postavljanje ćiriličnih natpisa na gradskim institucijama, trgovima i ulicama, Ministarstvo uprave taj dokument poslati na Ustavni sud ukoliko se bude držalo dosadašnje politike.

O očekivanjima vezanim za odluku Ustavnog suda nije želio sa spekuliše, prenijela je Hina.

Penava je na konferenciji za novinare objasnio i da Vukovar nije reagovao na nedavnu pojavu nacionalno uvredljivih grafita na lokalima u gradskom tržnom centru, čiji su vlasnici i korisnici mahom Srbi, zato što je grad "prepun grafita koji vređaju bilo većinski hrvatski narod, bilo srpsku nacionalnu manjinu".

Naime, nekoliko lokala osvanulo je nedavno ispisano grafitima uvredljivog sadržaja - "Ubij Srbina", "Vesele ustaše", "Čekamo vas mi Hrvati", kao i kukastim krstovima, ustaškim "U" i drugim nacističkim obilježjima i simbolima.

Upitan da prokomentariše izostanak reakcije grada na grafite takvog sadržaja, gradonačelnik je odgovorio da nije komentarisao ni "činjenicu da je na fasadi osnovne škole na Sajmištu grafit koji veliča zločinca Ratka Mladića".

"Osuđujem svako vrijeđanje pojedinca ili nacije po bilo kojoj osnovi", kaže Penava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije