Ex -Yu

Grafiti UČK ispisani na kapiji Manastira Visoki Dečani

Grafiti UČK ispisani na kapiji Manastira Visoki Dečani
Grafiti UČK ispisani na kapiji Manastira Visoki Dečani

GRAČANICA - Na kapiji Manastira Visoki Dečani su osvanuli grafiti sa natpisom UČK, takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, saopštila je Eparhija Raško-prizrenska.

 Ovo je za sada poslednji u nizu sličnih provokacija albanskih ekstremista koji su prethodno poruke mržnje ispisivali na zidu crkve u Đakovici, a potom na srpskim kućama u Orahovcu.

Ovoga puta ekstremisti su to učinili na samoj manastirskoj kapiji u Visokim Dečanima i to svega nekoliko desetaka metara od italijanskog punkta KFOR-a.

Eparhija Raško-prizrenska ovaj akt doživljava kao otvorenu pretnju Manastiru Visoki Dečani i njegovom bratstvu koji su u poslednjih 15 godina takozvanog međunarodnog mira na Kosovu i Metohiji četiri puta oružano napadani granatama od strane albanskih ekstremista, i kojima su više puta upućivane pretnje.

Na žalost, ova provokacija i prijetnja nije ništa drugo do posljedica nacionalističke retorike koja se već godinama širi u lokalnim medijima na albanskom jeziku protiv ovog manastira u kome su monasi za vrijeme rata pored ostalih pomagali i albanskim izbjeglicama.

 "Ovaj najnoviji incident takođe je pokazatelj da je bezbjednost srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji i dalje ugrožena, pa čak i u slučaju da tu svetinju obezbjeđuju pripadnici KFOR-a", ističe se u saopštenju.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava pismeno je obavijestio međunarodne predstavnike o ovom najnovijem incidentu i zatražio pojačane mjere zaštite za ovu svetinju, koja je od 2005. godine na spisku svjetske kulturne baštine UNESKO.

"Iako ovakve provokacije ugrožavaju bezbjednost života monaha i pravoslavnih poklonika kao i brojnih turista iz cijelog svijeta, one najviše štete Kosovu koje je danas jedini prostor na teritoriji Evrope gdje su hrišćanski spomenici i svetinje i dalje ugroženi", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije