Ex -Yu

Grobari godinu dana rade bez plate

Grobari godinu dana rade bez plate
Grobari godinu dana rade bez plate

Oko 80 radnika kragujevačkog Javno-komunalnog preduzeća „Gradska groblja“ okupilo se juče ispred kabineta gradonačelnika Radomira Nikolića jer nisu primili između šest i 12 plata.

Posljednja uplata na računima stalno zaposlenih radnika bila je 30 odsto od januarske plate, dok su radnici na privremenim poslovima 12 mjeseci bez primanja.

Kako su i gradonačelnik Nikolić i njegov zamenik na odmoru, s nezadovoljnim radnicima razgovarao je predsednik Skupštine grada Milan Urošević. Predložio je za radnike nepopularne mjere, kao što su smanjenje zarada i broja zaposlenih, javlja Blic.

''Informacije vezane za „Gradska groblja“ su skandalozne. Prihodi iznose 5,5 miliona dinara mesečno, dok je samo za bruto zarade neophodno oko sedam miliona. Više se očekivalo od menadžmenta firme. Radnici se neće složiti s mojom idejom, ali kao jedino rešenje vidim smanjenje zarada na minimalac i smanjenje broja zaposlenih kroz socijalni program'', kazao je Urošević.

Dodao je i da su „Gradska groblja“ jedino preduzeće koje je od grada dobilo subvenciju u iznosu od šest miliona dinara, od čega je dosad na račun firme prebačeno tri miliona.

S druge strane, radnici tvrde da problem nije višak zaposlenih, već manjak posla. Oni ističu da je, osim neisplaćenih zarada, problem i to što ne radi radionica za obradu kamena, a sala za izdavanje nije u funkciji.

Urošević je radnicima predložio da se novi sastanak održi sljedeće nedjelje kako bi se vidjelo na koji način grad može da pomogne da se riješi problem zaposlenih u „Gradskim grobljima“.

Nezadovoljni radnici najavljuju da će se svakog dana okupljati u Skupštini grada.
U „Gradskim grobljima“ zaposleno je 116 radnika, a prosečna plata je 31.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije