Ex -Yu

HDZ i dalje vodi, raste rejting SDP-a

HDZ i dalje vodi, raste rejting SDP-a
HDZ i dalje vodi, raste rejting SDP-a

ZAGREB - Opoziciona Hrvatska demokrtasta zajednica (HDZ) i koalicija desnog centra i dalje su u prednosti pred vladajućom Socijademokrtaskom pratijom (SDP) i koalicijom lijevog centra, predsednica Kolinda Grabar Kitarović je najpopularnija, dok je Tomislav Karamarko vodeći na listi najnegativnijih političara, pokazuje redovno mjesečno istraživanje "Crodemoskop".

HDZ je i dalje vodeća stranka u Hrvatskoj sa 31,1 odsto glasova, SDP je s 29 procenata smanjio zaostatak za HDZ-om od dva odsto, tako da je nastavljen blagi trend smanjenja prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca pred pralanemtrane izbore.

OraH i Živi zid na nacionalnom nivou blizu su izbornom cenzusu od pet odsto, iako im podrška pada, dok su za sada očekivanja osnivača nisu ispunile Reformisti Radimira Čačića, Stranka Milana Bandića, Most nezavisnih lista i Napred Hrvatska Ive Josipovića.
Na vrhu liste najpozitivnijih hrvatskih političara je Grabar Kitarović koju podržava 29,2 odsto ispitanih u tradicionalnoj anketi, slijedi predsjednik Sabora Josip Leko sa 10,6 odsto, premijer Zoran Milanović sa 7,5 procenta, bivši predsjednik Ivo Josipović sa pet odsto..., prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Vrh listi najnegativnijih političara drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka, Karamarko i Milanović, što je jedan od pokazatelja političke polarizacije u zemlji, a među prvih deset neomiljenih još su i Milorad Pupovac, Vesna Pusić, Milan Bandić...
U izboru za najvažniju događaj mjeseca jedna se tema posebno izdvojila - veliki izbjeglički talas na jugu i jugoistoku Evrope, slijedi proslava 20. godišnice Oluje, ubisto Tomislava Salopeka u Egiptu, rast BDP-a i odluka vlade o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre.
Za svoj rad Vlada Hrvatske dobila je najvišu septembarsku ocjenu tokom četiri godine mandata - 2,49, angažnam predsjednice Republike je ocijenjan sa 3,46, a Sabora sa 2,42.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije