Ex -Yu

HDZ poslao "posljednju" ponudu Mostu, odgovor se očekuje do ponedjeljka

HDZ poslao "posljednju" ponudu Mostu, odgovor se očekuje do ponedjeljka
HDZ poslao "posljednju" ponudu Mostu, odgovor se očekuje do ponedjeljka

ZAGREB - Pet ministarstava i mjesto prvog potpredsjednika Vlade, ali ne i pozicija šefa Sabora, glasi posljednja ponuda koju je HDZ poslao Mostu, piše “Jutarnji”.

Mostovcima je, kako navode izvori iz HDZ-a, na pregovorima poručeno da se konačno odluče pristaju li ili ne na tu ponudu, a navodno su dobili i rok za odluku - do sljedeće runde pregovora, što znači do ponedjeljka 3. oktobra.

Osim toga, HDZ je Boži Petrovu, kako “Jutarnji” nezvanično saznaje, ponudio podršku oko lokalnih izbora u Metkoviću i Omišu.

“Uz pet ministarstava i potpredsjedničko mjesto u Vladi, Most ne može dobiti još i mjesto šefa Sabora. To bi bilo zaista previše”, rekao je izvor iz HDZ, upućen u pregovore.

Kako kaže, Božo Petrov nije bio u kombinacijama za mjesto predsjednika Sabora kako se nagađalo po medijima, nego je ta pozicija bila rezervisana za Roberta Podolnjaka.

Međutim, šef HDZ-a Andrej Plenković juče je na pitanje da li je tačna informacija da se čelniku Mosta Boži Petrovu nudi mjesto predsjednika Sabora, odgovorio kako se “ništa ne nudi”, nego se razgovara o mnogim pitanjima, pa tako i o sastavu Vlade i podijeli pozicija u Saboru.

Informaciju da je došlo do određenih problema u pregovorima između HDZ-a i Mosta te da se do ponedjeljka ti razgovori prekidaju, u četvrtak uveče i HDZ i Most su opovrgavali.

Plenković je rekao da se pregovori odvijaju normalno, “u skladu sa dogovorenom programu”. Rekao je da postoje kontakti s Mostom na stručnom nivou te za ponedjeljak najavio nastavak formalnih razgovora između dvije stranke.

Međutim, u HDZ-u su se u četvrtak proširile informacije kako je očigledno da se oko pregovora HDZ-a i Mosta događa “nešto važno”.

“U ovakvoj situaciji, kad se moramo što prije dogovoriti oko ključnih stvari, nelogično je da se uzimaju pauze od nekoliko dana. I prije je bilo naznaka da ne ide sve tako glatko kako obje strane žele predstaviti javnosti. Osim toga, nakon ove tri nedjelje razgovora mi još uvijek konkretno ne znamo što je zapravo na tim pregovorima dogovoreno. Samo se spominju Mostovi uslovi koji su navodno gotovo usaglašeni, i to se neprestano ponavlja. Pa, niko od nas ne vjeruje da se na tim sastancima pregovarači nisu dotakli kadrova i resora. To je smiješno”, izjavio je jedan od sagovornika “Jutarnjeg” iz HDZ-a.

"Dokle će to sve trajati? Ako je svima stalo da se što prije formira stabilna Vlada, onda bi trebalo sjesti i dogovoriti se, a ne stalno smišljati nove i nove uslove", kaže istaknuti član HDZ-a.

Takođe, uvjeren je da Andrej Plenković neće popustiti u pregovorima i udovoljiti svim Mostovim zahtjevima.

"To ne bi bilo realno i izazvalo bi nezadovoljstvo u stranci. Sada zaista nismo u situaciji u kojoj smo bili na prošlim izborima", naglasio je sagovornik "Jutarnjeg".

(Jutarnji)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije