Ex -Yu

Hag: Šešelju pomoć pružale dvije ekipe hitne pomoći

Hag: Šešelju pomoć pružale dvije ekipe hitne pomoći
Hag: Šešelju pomoć pružale dvije ekipe hitne pomoći

HAG - Uprava pritvora Haškog tribunala objavila je večeras, po nalogu sudskog vijeća, detalje pružanja hitne pomoći Vojislavu Šešelju i njegovog prebacivanja u bolnicu 6. januara, pošto mu je pozlilo u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

U pružanju pomoći i prebacivanju Šešelja u bolnicu učestvovale su dvije ekipe holandske hitne pomoći, poslije poziva koji im je upućen iz pritvora, navodi se u tom dokumentu.

Tokom rutinskog obilaska pritvorenika, medicinska sestra je 6. januara oko 16.30 postala zabrinuta zbog Šešeljevog stanja. Pošto ga je pregledala, preduzela je "primjerene preliminarne mjere liječenja", piše u izvještaju. Zatim je obavijestila upravu pritvora i pritvorskog ljekara.

Hitna pomoć pozvana je u 16.55, a istovremeno je obaviješten i sekretar Tribunala.

Prva ekipa hitne pomoći stigla je u pritvor u 17.02, da bi, pošto je procijenila situaciju, pozvala drugu ekipu koja je došla četiri minuta kasnije. U 18.20 vozila hitne pomoći napustila se sa Šešeljem pritvor Tribunala, pošto su ekipe utvrdile da je najbolje da on bude prebačen u bolnicu.

Kako se u dokumentu navodi, predstavnici sekretarijata Tribunala zatražili su 9. januara u bolnici Šešeljevo odobrenje da objave detalje o njegovom zdravstvenom stanju, ali je on to odbio.

Šešelj, po istom izvoru, nije dozvolio ni da ti podaci budu objelodanjeni pretresnom vijeću koje mu sudi. O tome je vijeće dopisom izvijestio pritvorski ljekar Herit de Lor (Gerrit de Loor), koji je Šešelja pregledao 12. januara.

Svi postupci u vezi sa Šešeljevim prebacivanjem u bolnicu bili su u skladu sa propisima u pritvoru, istakao je sudski sekretarijat.

Odgovarajući na nalog pretresnog vijeća da što je prije moguće pozove ruskog pneumologa Sergeja Avdejeva da pregleda Šešelja po povratku u pritvor, sudski sekretar je naznačio da je Avdejev odgovorio da u roku od mjesec dana ne može pregledati Šešelja i o tome sačiniti izvještaj.

Šešelja je, po njegovom izboru, Avdejev pregledao prošle godine.

Sekretar je precizirao da očekuje odgovor drugog ruskog specijaliste-kardiologa koga je kontaktirao.

Prema nezvaničnim informacijama, Šešelju je u bolnici u univerzitetskom gradu Lajdenu, desetak kilometara od Haga, ugrađen pejsmejker, pošto mu je pozlilo u pritvoru Tribunala.

Prošle godine, Šešelj je imao problema sa nepravilnim srčanim ritmom - tahikardijom, a u jednoj haškoj bolnici bio je podvrgnut "ablaziji", medicinskoj intervenciji uspostavljanja pravilnog srčanog ritma pomoću sonde koja se do srca ubacuje kroz preponsku arteriju.

Tribunal podatke o Šešeljevom zdravstvenom stanju ne objavljuje uz obrazloženje da on to ne dozvoljava.

Lider Srpske radikalne stranke je u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega podignuta optužnica za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Tribunal sudi Šešelju od novembra 2007, a za mart ove godine zakazane su završne riječi optužbe i odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije