Ex -Yu

Hag zatražio izručenje troje radikala

Hag zatražio izručenje troje radikala
Hag zatražio izručenje troje radikala

BEOGRAD - Predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus pozvao je Savjet bezbjednosti UN da obezbijedi da Srbija poštuje obavezu da Tribunalu izruči troje članova Srpske radikalne stranke /SRS/, koje je optužio za nepoštovanje suda.

"Tražim podršku Savjeta bezbjednosti s ciljem da Srbija poštuje svoje obaveze prema statutu Tribunala", rekao je Ađijus, podnoseći redovan izvještaj Savjetu bezbjednosti UN. 

On je ocijenio da "ranija saradnja Srbije ne može predstavljati izgovor za sadašnju nesaradnju".

Ađijus je naveo i da su nalozi za hapšenje troje radikala izdati prije 22 mjeseca, a prije nedjelju dana objelodanjen međunarodni nalog za hapšenje. On je  pozvao sve članice UN da taj nalog sprovedu.

"Ukoliko se troje optuženih ne nađe pred Tribunalom do novembra 2017. godine, to će biti ozbiljan udarac...Vjerujem da će Savjet bezbjednosti preduzeti neophodne korake da spriječi takav neuspjeh međunarodne pravde", naveo je Ađijus.

Haški tribunal optužio je troje radikala Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jovu Ostojića da su uticali na svjedoke u procesu protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije