Ex -Yu

Han: Za Zapadni Balkan od EU 150 miliona evra za povezivanje

Han: Za Zapadni Balkan od EU 150 miliona evra za povezivanje
Han: Za Zapadni Balkan od EU 150 miliona evra za povezivanje

PARIZ - Komesar Evropske unije za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han rekao je danas, na Poslovnom forumu o Zapadnom Balkanu u Parizu, da će EU izdvojiti gotovo 150 miliona evra za infrastrukturne saobraćajne i energetske projekte u zemljama Zapadnog Balkana, u svrhu povezivanja.

On je tom prilikom poručio i da će potencijal koji ima povezivanje između zemalja regiona biti sasvim iskorišćen samo ako te zemlje u potpunosti sprovedu sve potrebne reforme, saopštila je Evropska komisija.

"Odlučili smo da izdvojimo 96 miliona evra za tri željeznička infrastrukturna projekta u Srbiji, Albaniji i na Kosovu. Takođe ćemo obezbjediti 50 miliona evra za ekološke mjere kao što je energetska efikasnost u stambenim zgradama i hidro-projektima manjeg obima", rekao je Han.

To, prema njegovim riječima, pokazuje koliko je EU ozbiljna kad je riječ o obećanju da će do 2020. staviti na raspolaganje ukupno milijardu evra za sufinansiranje na agendi povezivanja.

"Povezivanjem se može povećati konkurentnost regiona tako što se smanjuju troškovi za preduzeća prilikom transporta robe kroz region. Taj potencijal će biti u potpunosti iskorišćen samo ako zemlje potpuno sprovedu sve potrebne reforme uz istovremeno fokusiranje na najvažnije investicione prioritete", istakao je Han.

Da bi se zemljama Zapadnog Balkana olakšao taj proces, dodao je komesar, potrebni su redovni sastanci na političkom nivou uključujući i sastanke sa savetnicima premijera, a sve te mere bi trebalo da dovedu do jedinstvenog zapadnobalkanskog tržišta, prije pridruživanja EU.

Han je napomenuo da je EU upravo ušla u tešku fazu, ali da istovremeno izgledi za članstvo u Uniji nastavljaju da podstiču transformaciju i učvršćuju stabilnost u zemljama Jugoistočne Evrope.

"Jedan od naših najvećih izazova za pripremanju zapadnobalkanskih zemalja za EU jeste restrukturiranje ekonomskog modela kako bi se obezbijedilo da sve te zemlje budu funkcionalne tržišne ekonomije, čiji su pokretači izvozi i ulaganje, a ne uvoz i potrošnja. Napredak u primjeni mjera povezivanja je važan element u tom smislu", rekao je on.

Han je naglasio da se proces pristupanja ne tiče samo usklađivanja nacionalih zakona sa pravnim tekovinama EU, već da se sve više usredsređuje i na ekonomska pitanja, pri čemu su, kako je objasnio, vladavina prava i ekonomski razvoj "dve strane istog novčića".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije