Ex -Yu

Han: Želimo cijeli Balkan u EU

Han: Želimo cijeli Balkan u EU
Han: Želimo cijeli Balkan u EU

BRISEL - Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da Evropska unija želi da integriše cijeli zapadni Balkan i izrazio očekivanja da će Srbija uskoro otvoriti prva poglavlja u pregovorima o proširenju.

"Bez obzira na često citiranu izjavu predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da u narednih pet godina neće biti proširenja, uvjeravam vas da Komisija i sve ostale institucije EU žele da vide cijeli zapadni Balkan unutar Unije", rekao je Han otvarajući svečanu konferenciju povodom Dana regionalne saradnje u Briselu.

Govoreći o Srbiji, on je kazao da se zalaže za što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja i da se trudi da ubijedi zemlje članice da će tako najbolje podstaći unutrašnje reforme i proceš normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Da bi se poglavlja otvorila, potrebno je da svako da svoj doprinos", rekao je Han i podsjetio da Srbija tek treba da povuče neke poteze vezane za vladavinu prava i sprovođenju dogovora iz dijaloga o normalizaciji.

Komesar je posebno pohvalio profesionalnost i pregnuće pregovaračkog tima Tanje Miščević, koji je u martu uspješno okončao tehnički zahtjevan proces skrininga.

"Ukoliko se do juna ispune uslovi za otvaranje poglavlja 35, koje je vezano za proceš normalizacije, uvjeren sam da će prva poglavlja biti otvorena prije kraja godine", rekao je Han.

Kada je riječ o Kosovu, Han je podsjetio da je EK nedavno usvojila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, koji će biti potpisan u junu, a trebalo bi da počne da se primjenjuje od iduće godine.

"To je prvi ugovorni dokument između Kosova i EU", kazao je on.

Komesar je izrazio zabrinutost zbog političke krize u Makedoniji i pozvao tamošnje lidere da uspostave nacionalni dijalog.

Istovremeno, on je pohvalio napredak koji je postigla Crna Gora, kao i deklaraciju političkih lidera iz BiH kojom se obavezuju na pojačane napore na reformama.

Današnjem skupu u Briselu, koji su organizovali Savjet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju prisustvovao je veliki broj političkih lidera iz regiona, funkcionera EU i eksperata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije