Ex -Yu

Han posreduje u rješavanju makedonske krize

Han posreduje u rješavanju makedonske krize
Han posreduje u rješavanju makedonske krize

SKOPLJE - Evrokomesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han doputovaće u ponedjeljak, 1. juna, u Skoplje kako bi posredovao u drugom direktnom susretu između lidera vladajućeg VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zorana Zaeva u rješavanju političke krize.

Han će u makedonsku prijestonicu doputovati sa trojicom evroposlanika Ivom Vajglom, Ričardom Hovitom i Edvardom Kukanom, a planirano je da se nakon toga, sastanku priključe i lideri dvije vodeće političke stranke makedonskih Albanaca – Ali Ahmeti iz Demokratske unije za integraciju (DUI) i Menduh Tači, predsjednik Demokratske partije Albanaca (DPA), javili su večeras skopski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore. 

Gruevski i Zaev već su razgovarali u Strazburu, a susret liderske četvorke biće četvrti od izbijanja političke krize. 

Od ishoda ovih susreta najvjerovatnije će zavisiti da li će se kriza u Makedoniji rješavati dijalogom između političkih stranaka, ili će EU, ipak morati da donese odluku o imenovanju specijalnog predstavnika. 

Skopski mediji prenijeli su danas izjavu bivšeg švedskog premijera Karla Bilta, koji je na svom Tviter nalogu objavio da je sada vrijeme za otpočinjanje ozbiljnog posla na strategiji za prevenciju konflikta i rezoluciju za Makedoniju, što je protumačeno da je evrokomesarka za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pronašla najavljenog posrednika EU za krizu u Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije