Ex -Yu

Haradinaj: Biću premijer, prihvatljiv za sve

Haradinaj: Biću premijer, prihvatljiv za sve
Haradinaj: Biću premijer, prihvatljiv za sve

PRIŠTINA - Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je danas da će se u nastavku konstitutivne sednice parlamenta u četvrtak, 2. oktobra najvjerovatnije formirati institucije Kosova i da je on premijer, prihvatljiv za sve.

"Ja sam taj konsenzualni premijer zato što sam kandidat svih političkih partija koje čine većinski koalicioni blok Demokratskog saveza Kosova (DSK) - Alijanse za budućnost Kosova (ABK) -Inicijative za Kosovo i Samopredeljenja", rekao je Haradinaj novinarima nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Atifete Jahjaga.

Jahjaga je ranije danas razgovarala i sa predstavnicima Demokratske partije Kosova, liste "Srpska" i Demokratskog saveza Kosova o mogućnostima za iznalaženje rješenja za formiranje novih institucija na Kosovu.

Potpredsjednik DPK Hajredin Kuči izjavio je nakon sastanka da će ta partija biti konstruktivna, ali da je i spremna ako je potrebno i za vanredne izbore, ukoliko oni budu neizbežni.

Lista "Srpska" je za pronalaženje rješenja i neće biti prepreka formiranju kosovskih institucija, rekao je Tanjugu čelnik te liste Aleksandar Jablanović nakon razgovora sa Jahjagom i ponovio da je za "Srpsku" neprihvatljivo da Pokret "Samoopredeljenje" bude dio kosovke vlade.

Jablanović je rekao da ih je Jahjaga obavjestila da Kosovo očekuju velike obaveze kao što su formiranje Zajednice srpskih opština, Specijanog suda, donošenje budžeta .... i da će veoma brzo pozvati predstavnike dva najjača politička bloka na Kosovu kako bi se upoznala sa njihovim konačnim stavovima o rešavanju krize.

"Mi želimo rješenje i ko bude imao većinu u Skupštini Kosova pomoćićemo mu da se problem riješi. Međutim, u slučaju da sporazum koalicionog DSK-ABK-IK ostaje sa "Samoopredeljenjem", mi nećemo glasati za njihovog kandidata za predsednika skupštine", rekao je Jablanović Tanjugu.

Prema njegovim riječima, ako kandidat DPK Hašima Tačija bude imao podršku 52 poslanika "Srpska" će glasati za tog kandidata.

Jahjaga je razgovarala i sa liderom DSK Isom Mustafom, koji je nakon sastanka za prištinske medije rekao da je sa predsjednicom Kosova razgovarao o političkoj krizi u formiranju kosovskih institucija i mogućnostima za njeno rješavanje.

Na pitanje novinara da li je za konsenzualnog premijera koji bi bio prihvatljiv za sve, obzirom da se takva informacija pojavila u medijima, Mustafa je rekao da je u koalicionom bloku postignut sporazum u vezi premijera i da je to Ramuš Haradinaj.     

Predsedavajuća kosovske skupštine, najstarija poslanica Fljora Brovina zakazala je nastavak konstitutivne sjednice u četvrtak, 2. oktobra.

Ona je prekunla prethodnu sjednicu nakon što poslanici nisu uspjeli da izaberu predsjednika skupštine jer kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio većinu glasova.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 8. juna.

Koalicija predvođena DPK je osvojila 37 mandata u kosovskoj skupštini, DSK 30, Pokret Samoopredeljenje 16, ABK 11, Lista "Srpska" devet, Inicijativa za Kosovo šest, Partija Demokratski prosperitet jedan poslanika, a još 10 mandata rezervisano je za nealbanske i nesrpske zajednice (Bošnjaci, Turci, Romi, Egipćani i Adžkalije).

Kosvoski parlament ima 120 poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije