Ex -Yu

Haški osuđenici mogu zaraditi više od Nikolića ili Vučića

Haški osuđenici mogu zaraditi više od Nikolića ili Vučića
Haški osuđenici mogu zaraditi više od Nikolića ili Vučića

BEOGRAD - Haški osuđenici koji služe kazne u evropskim zatvorima mogu zaraditi mjesečnu platu veću nego što ju imaju predsjednik ili premijer Srbije, tvrde beogradski mediji.

 Prema tvrdnjama lista “Blic”, bivši načelnik Glavnog štaba SR Jugoslavije general Nebojša Pavković, osuđen pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na 22 godine zatvora zbog deportacije, ubistva i progona kosovskih Albanaca, u zatvoru u Finskoj može raditi neki od zatvorskih poslova koji se plaćaju i do sedam evra na sat.

 Zavisno o tome hoće li Pavković prihvati ponudu da obrađuje drvo, pravi namještaj, suvenire ili se oprobati u obradi metala i poljoprivrednim poslovima, može dobiti od 704 do čak 1232 evra mjesečno.

 “To znači da bi Pavković u zatvoru mogao ima veću platu od Tomislava Nikolića koji prima oko 1100 evra ili premijera Aleksandra Vučića koji zarađuje 1070 evra”, izračunao je ovaj beogradski list.

 “Blic” na svojoj internetskoj stranici navodi da više od Vučića i Nikolića mogu zaraditi i još najmanje dvojica osuđenika za ratne zločine - Momir Nikolić koji, kao i Pavković, služi kaznu u Finskoj, te Radomir Kovač koji je u jednom od zatvora susjedne Norveške.

 Momir Nikolić, osuđen za ubistva i mučenje Bošnjaka u Potočarima može u u Finskoj zaraditi kao i Pavković a Kovač, koji kaznu od 22 godine za zatočenje i silovanje djevojaka i žena u Foči, služi u Norveškoj, može takođe zaraditi do sedam evra po satu.

 Platu od oko 800 evra mjesečno u danskim zatvorima mogu si priskrbiti i bosanski Srbi Ljubomir Borovčanin i Radoslav Brđanin, osuđeni za progone, mučenje i deportaciju Bošnjaka, a nešto više - 880 evra može zaraditi Milomir Stakić, koji u Francuskoj služi kaznu za zločine na području Prijedora.

 Uz kaznu do 35 godina za ubistva, mučenja, te granatiranje Zagreba, nekadašnji vođa kninskih Srba Milan Martić u Estoniji može raditi fizičke ili poljoprivredne poslove na zatvorskom imanju, ali uz platu od 191 do najviše 255 evra.

 Prema riječima Magdalene Spalenske iz Tajništva Haškog tribunala, plate osuđenicima određuju pravosudne vlasti države u kojoj služe kaznu.

 “Svaka država ima pravilnik o poslovima i platama zatvorenika i oni su isti i za osuđenike te zemlje i za one koji dođu iz Haaga”, objasnila je za “Blic” Spalenska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije