Ex -Yu

Haški tribunal protiv služenja kazne u Srbiji

Haški tribunal protiv služenja kazne u Srbiji
Haški tribunal protiv služenja kazne u Srbiji

BEOGRAD - Mogućnost potpisivanja sporazuma prema kojem bi haški osuđenici bili prebačeni na služenje kazne u Srbiju gotovo i da ne postoji, jer se tome protivi Haški tribunal, piše "Politika".

Pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, list navodi da "zeleno svjetlo" za inicijativu na kojoj Srbija godinama insistira ne daje Haški tribunal, jer smatra da bi haški osuđenici u Srbiji imali status nacionalnih heroja.

Haški osuđenici mogli bi da služe kazne u Srbiji ukoliko bi generalni sekretar UN stavio van snage mišljenje sekretara iz 1993. godine, kada je procijenjeno da to u Srbiji nije moguće.

Srbija od 2006. godine podnosi inicijative za odobrenje da se kazne mogu služiti i u Srbiji, a Savjet bezbjednosti UN tražio je o tome mišljenje i saglasnost tribunala.

Iako je iz tribunala više puta poručeno da će odsluženje kazni u Srbiji biti moguće kada se sa tim saglase UN, ispostavilo se da je, iza kulisa, upravo tribunal prepreka potpisivanju sporazuma.

"Haški tribunal odbio je da se saglasi sa tim predlogom. Prvo obrazloženje bilo je to da nisu uhapšeni svi optuženici. Posle hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ponovo smo podneli inicijativu, ali je kao novi razlog odbijanja navedeno to što tribunal strahuje da će haški osuđenici u Srbiji imati povlašćeni status u zatvorima", rekli su izvori u Vladi Srbije.

Najviše što bi moglo da se učini u vezi sa ovim problemom postiglo bi se ako bi sporazume sa Haškim tribunalom potpisale Bugarska, Rumunija ili Slovenija, čime bi donekle bile olakšane posjete porodica osuđenicima.

Advokat Toma Fila smatra da za ovu inicijativu nema prepreka u pravilima tribunala.

Problem je, ističe advokat, i u tome što mnoge države ne žele da prime haške osuđenike, jer im to niko ne plaća. To ne žele čak ni Crna Gora i Slovenija.

Fila podsjeća na to da je general Radislav Krstić teško pretučen u zatvoru u Londonu, a Holandija je poslije toga jedva prihvatila da ga vrati u haški pritvor, jer je on pravnosnažno osuđen i nije pritvorenik.

Sporazum o smještanju haških optuženika u svoje zatvore potpisalo je za sada 17 zemalja.

Osuđenici služe, a neki su i odlužili kazne u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Njemačkoj, Belgiji, Danskoj, Norveškoj, Italiji, Švedskoj, Finskoj, Letoniji i Austriji.

Ugovor je potpisalo još pet država - Poljska, Portugalija, Slovačka, Ukrajina i Albanija, ali u te države još nije prebačen nijedan zatvorenik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije