Ex -Yu

Hrvati danas biraju predsjednika

Hrvati danas biraju predsjednika
Hrvati danas biraju predsjednika

ZAGREB - Hrvatski birači danas odlučuju hoće li na čelu države idućih pet godina imati predsjednika ili predsjednicu, na biralištima koja su otvorena u 7, a zatvaraju se u 19 sati.

Podršku za petogodišnji predsjednički mandat traže četiri kandidata: aktuelni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i muzičar, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni ljekar Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid), politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u istoriji.

 Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može glasati oko 3,8 miliona birača na ukupno 6350 biračkih mjesta, za Hrvatsku ih je određeno 6260, za inostranstvo 90.

 Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika države provode se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na prošle izbore. Biračka mjesta nisu određena u Libiji, Maleziji, Peruu, Siriji te na Novom Zelandu na kojemu su se, zbog vremenske razlike, birališta prva otvarala.

 Smanjen je i broj biračkih mjesta u inostranstvu, sa 250 na 90, a glasati se u nedjelju može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Najviše je biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini (15) te u Njemačkoj (13).

 Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u klasičnim medijima ili na internetu zabranjena svaka izborna promocija, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

  Prvi rezultati izbora znaće se u nedjelju od 20 sati. Naime, već od 20 sati na DIP-ovim internetskim stranicama objavljivati će se podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.

 DIP će na izborni dan u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16,30 sati.

 Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. januara 2015. godine.

"Živi zid" se žali na neregularnosti na biralištima

Udruženje "Živi zid", čiji je aktivista Ivan Sinčić kandidat za predsjednika Hrvatske, objavilo je da je veliki broj njihovih posmatrača danas neosnovano udaljen sa izbornih mjesta širom Hrvatske uz obrazloženje da ih nema na posmatračkim spiskovima.

U ovoj organizaciji navode da se na desetak mjesta pokazalo da nije tačno da se njihovi posmatrači ne nalaze na spiskovima, prenose hrvatski mediji.

"Na mnogim biračkim mjestima nema popisa posmatrača, naši ljudi moraju obavljati i po desetak poziva kako bi se utvrdilo da su na spisku, a sve to izaziva sumnju u ispravnost izbornog procesa", poručuju iz ovog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije