Ex -Yu

Hrvatska: Haos zbog nevremena, proglašene mjere obrane od poplava

Hrvatska: Haos zbog nevremena, proglašene mjere obrane od poplava
Hrvatska: Haos zbog nevremena, proglašene mjere obrane od poplava

ZAGREB - Snažne padavine prouzrokovale su poplave na sjeveru zemlje.

Obilna kiša 48 sati padala u skoro cijeloj zemlji. Do osam sati najviše je palo u Slunju i Karlovcu, 116 litara po metru kvadratnom, Varaždinu i Ogulinu 113, a u Delnicama 100 litara.

Na zagrebačkom području u protekla je dva dana palo između 60 i 90 litara kiše, piše HRT.

Tokom protekla dva dana u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske palo je do 120 mm kiše, što je podiglo neke vodostaje te su proglašene blaže mjere obrane od poplava.

Za ostatak dana meteorolozi najavljuju samo ponegdje kišu, a sredinom dana i poslijepodne i pljuskove praćene grmljavinom.

Dunja Plačko Vršnak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kaže da se vrijeme, srećom, smiruje jer obilne su kiše počele stvarati velike probleme.

U Varaždinskoj županiji kiša neprestano pada više od trideset sati, zbog čega su se izlile oborinske vode. Zatvorene su četiri županijske ceste na varaždinskom i ivanečkom području, a najteže je u Varaždinskim Toplicama, gdje je pravi vodeni val noćas zapljusnuo nekoliko ulica.

Obilne kiše, već uobičajeno, uzrokuju probleme i stanovnicima Sisačko-moslavačke županije. Zbog rasta vodostaja Blinje, u Blinjskom Kutu rijeka se izlila na državnu cestu Sisak - Sunja. Ugroženo je 30-ak kuća. Mještani su ogorčeni, kažu kako već godinama pozivaju da se očiste odvodni kanali. Ali uzalud.

Zbog obilne kiše i snažnog vjetra u Hrvatskom zagorju  zabilježeno je 25 intervencija. Vatrogasci su uklanjali srušena stabla s pruge u Krapini te s trotara u Zlataru i Stubičkim Toplicama. Tamo je zbog nabujalog potoka Topličina poplavljeno nekoliko podruma. Hotel "Matija Gubec" i bazeni u Stubičkim Toplicama zatvoreni su, a voda se ispumpavala i u Velikom Trgovišću, Bedekovčini, Gornjoj Stubici te Oroslavju.

U dva dana na karlovačkom  području je palo više od 100 litara kiše po četvornome metru, samo juče čak 81 litra. Uzrokovalo je to nagli rast vodostaja svih karlovačkih rijeka, Kupa je od juče u 18 sati do sada narasla pet i po metara.

"Na snazi su pripremne mjere obrane od poplava. Mi očekujemo da će vodostaji tokom dana još neko vrijeme rasti, ali da neće ni blizu dostići one vrijednosti kod kojih je opasnost velika", kaže Biljana Željeznak, voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu.

I na području Virovitičko-podravske županije u posljednja je dva dana palo više od sto litara kiše. Bujice s okolnih brda poplavile su ceste, kanale i oranice. Vatrogasci su protekle noći imali pune ruke posla spašavajući ljude i imovinu na području Suhopolja, Voćina, Špišić Bukovice, Nove Bukovice, Sladojevaca i Slatine.

Ogorčeni su i stanovnici sela uz Bregančicu, malu rijeku na samoj granici sa Slovenijom, koja se izlila već drugi put u devet mjeseci. Poplavljene su kuće, podrumi i dvorišta.

Nevrijeme s jakim jutros je pogodilo dijelove srednje Dalmacije.

I na međimurskom području bilo je desetak intervencija, a redovne mjere odbrane od poplave proglašene su na rijeci Trnavi.

Iako je zabrana prometa na nekim mjestima istaknuta, vozači idu na rizik.

Postepeno razvedravanja očekuje se tokom dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije