Ex -Yu

Hrvatska deveta u svijetu prema broju nezaposlenih mladih

Hrvatska deveta u svijetu prema broju nezaposlenih mladih
Foto: Ilustracija | Deveta u svijetu prema broju nezaposlenih mladih

ZAGREB - Hrvatska je prema broju nezaposlenih na devetom mjestu u svijetu, između Gvajane i Tunisa, a po stopi rasta stanovništva tek 224. u svijetu, piše u rubrici Američke obavještajne službe (CIA) "Vorld faktbuk", koja se nalazi na službenim stranicama ove agencije.

Podaci o Hrvatskoj ažurirani su prošle sedmice, a navedena rubrika nudi informacije o istoriji, narodima, vladama, ekonomiji, geografiji, komunikacijama, transportu, vojsci i o drugim temama za 267 svjetskih entiteta.

Prema tim podacima, prosječna starost hrvatskih građana je 42,7 godina, prenosi hrvatski portal Index.hr.

U rubrici "Ekonomija" ističe se da je između 2000. i 2007. godine bio period privrednog rasta, nakon čega je uslijedila dugogodišnja recesija sve do 2015. godine, te navodi da težak problem predstavlja visoka stopa nezaposlenosti, nejednak regionalni razvoj i nepovoljna investiciona klima.

CIA naglašava i da Hrvatska ima niz graničnih sporova sa susjednim zemljama, te navodi i da Slovenija sprovodi tvrdi šengenski režim prema Hrvatskoj koja i dalje nije dio šengenske zone u EU.

napominje se i da kroz Hrvatsku prolazi ruta krijumčarenja heroina iz jugozapadne Azije u zapadnu Evropu, kao i da se hrvatske luke ponekad koriste kao tranzitne tačke za kokain iz Južne Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije