Ex -Yu

Hrvatska i Kosovo potpisali sporazum o saradnji u odbrani

ZAGREB - U Zagrebu je danas potpisan sporazum o odbrambenoj saradnji Hrvatske i Kosova, koji, kako je rečeno, treba da doprinese jačanju veza na području vojne industrije, obuke i zajedničkih vojnih vježbi.

Sporazum su potpisali ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović i i ministar kosovskih snaga snaga bezbjednosti Agim Čeku.

"Potpisivanjem sporazuma ostvario mi se životni san da kosovska vojska koju stvaram i Hrvatska vojska kojoj sam pripadao sarađuju na osnovu prijateljstva", izjavio je Čeku nakon potpisivanja sporazuma.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da na Kosovu Hrvatsku smatraju liderom, vojnom, političkom, kulturnom, privrednom i sportskom silom.

"Vrlo smo zainteresovani za razvoj saradnje na svim područjima", rekao je Čeku koji ima čin brigadira (pukovnika) Hrvatske vojske i koji je za vrijeme rata komandovao hrvatskim snagama u Lici i okolini Zadra, Kotromanović je rekao da je slične sporazume Hrvatska potpisala s nizom susjednih zemalja jer oni imaju regionalnu važnost.

On je izrazio hrvatsku spremnost da pomogne bezbjednosnim snagama Kosova, pri čemu će sporazum doprinijeti jačanju bezbjednosti u regionu.

Kotromanović je najavio da će do kraja godine posjetiti Kosovo gdje se nalazi 20 pripadnika Hrvatske vojske s dva helikoptera, koji su u okviru Kfora angažovani na transportu ljudi i opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije