Ex -Yu

Hrvatska još sudi Mladiću u odsustvu i vodi dvije istrage

Hrvatska još sudi Mladiću u odsustvu i vodi dvije istrage
Foto: Tanjug/AP | Hrvatska još sudi Mladiću u odsustvu i vodi dve istrage

ZAGREB - Hrvatsko Državno tužilaštvo objavilo je da je protiv haškog osuđenika Ratka Mladića u Hrvatskoj od 1991. donesena jedna presuda.

To je presuda zbog ratnog zločina nad civilima na području Šibenika.

U odsustvu mu se sudi i za miniranje brane Peruća, a županijska tužilaštva još vode istrage zbog raketiranja civilnih ciljeva u Slavoniji i na zadarskom području, prenosi Hina.

Navodi se da je, prema podacima koje je hrvatsko Državno tužilaštvo objavilo na sajtu, presuda od 20 godina Mladiću doneta još 26. avgusta 1991. na šibenskom sudu.

Hina navodi da se pod optužnicom tužilaštva u Splitu Mladiću u odsustvu sudi za planiranje i organizovanje rušenja brane i hidroelektrane Peruća "sa ciljem potpunog potapanja svih nastanjenih mesta nizvodno od brane i reke Cetine i to Sinja, Trilja i Omiša sa više od 50.000 stanovnika".

Navodi se da se istraga protiv Mladića vodi u osiječkom Županijskom državnom tužilaštvu zbog raketiranja požeškog i đakovačkog područja kasetnim bombama od avgusta do oktobra 1995. a u zadarskom zbog napada na Zadar, Zemunik Donji, Posedarje, Pridragu, Suhovare, Rupalj, Galovac i Kali.

Haški tribunal juče je Mladiću izrekao prvostepenu doživotnu kaznu zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije