Ex -Yu

Hrvatska ne planira jednostrane poteze u graničnom sporu sa Slovenijom

Hrvatska ne planira jednostrane poteze u graničnom sporu sa Slovenijom
Foto: N.N. | Hrvatska ne planira jednostrane poteze u graničnom sporu

ZAGREB - Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da se granični spor sa Slovenijom može riješiti samo bilateralnim dogovorom, te da Zagreb neće povlačiti jednostrane poteze.

On je, međutim, napomenuo da će Hrvatska znati da nađe odgovor krene li druga strana u povlačenje jednostranih poteza, prenosi HINA.

"Ono što sam kazao i što hrvatska Vlada cijelo vrijeme ponavlja, ovo otvoreno granično bilateralno pitanje može se riješiti samo bilateralnim dogovorom i mislim da to danas postaje svima jasno", rekao je Božinović.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako hrvatski MUP planira da reaguje na kazne koje Slovenija najavljuje za hrvatske ribare u Piranskom zalivu.

"Mi smo na poziciji da nećemo i ne povlačimo nikakve jednostrane poteze, a ako druga strana bude stvarno krenula u povlačenje nekih jednostranih poteza, hrvatske institucije će za to naći odgovor", poručio je ministar.

Slovenija je 30. decembra počela da primjenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom u Piranskom zalivu i tog dana se tamo pojavio slovenački patrolni brod na kome se po prvi put nalazio i inspektor.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je 29. juna da oko tri četvrtine Piranskog zaliva pripada Sloveniji i da ta zemlja dobija koridor do međunarodnih voda.

Slovenačke vlasti odlučile da sprovode arbitražnu odluku nakon isteka šestomjesečnog roka za njenu pripremu i pošto je u slovenačkom parlamentu usvojen set "zakona za sprovođenje".

Hrvatska, međutim, koja je prije saopštavanja odluke, izašla iz postupka arbitraže, i dalje ne priznaje odluku suda, za koju smatra da je postupkom slovenačkih predstavnika korumpirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije