Ex -Yu

Hrvatska policija istražuje djecu zbog recitovanja partizanskih pjesama

Hrvatska policija istražuje djecu zbog recitovanja partizanskih pjesama
Hrvatska policija istražuje djecu zbog recitovanja partizanskih pjesama

VUKOVAR - Državno tužilaštvo u Vukovaru zatražilo je od Policijske uprave vukovarsko-srijemske da provedu istragu u Osnovnoj školi u Boboti nakon što su dobili dojavu da su djeca u toj školi recitovali partizanske pjesme.

Prema dojavi, to je od njih tražio neko od nastavnika škole kako bi na taj način obilježili Dan ustanka u Srbu.

U vukovarskoj policiji potvrdili su da su dobili nalog tužilaštva, ali rezultate istrage ne mogu komentarisati jer su tajni.

Roditelji kažu kako se digla hajka i kako ih je strah da će njihova djeca biti obilježena.

U školi se, ipak, nezvanično saznaje da te informacije nisu u potpunosti tačne.

Naime, u avgustu ove godine KUD iz Bobote pozvan je na gostovanje u Srb povodom organizovane komemoracije za žrtve ustanka. KUD se odazvao pozivu, ali su sa sobom poveli i nekoliko školske djece iz sela, koja su recitovala pjesme. Ali, u školi ističu kako ništa od toga nije bilo u organizaciji škole niti je to ona znala, s obzirom da su djeca tamo išla tokom školskih praznika.

U saopštenju Kancelarije pravobranioca za djecu Ivane Milas - Klarić se navodi da je prijavu o kršenju prava djece na skupu u Srbu dostavila Ministarstvu i zatražila ispitivanje postupanja direktora OŠ Bobota zbog uključivanja djece u aktivnosti s obilježjima političkog skupa u Srbu.

Pravobranioc je ponovio svoje stajalište i osudi svaki oblik manipulacije djecom.

Milas - Klarić je još jednom pozvala pojedince, političke stranke, grupe, udruženja i one koji nadgledaju političku kampanju, naročito u vrijeme izbora, da ne iskorištavaju djecu u politički marketing.

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nas je 22. kolovoza 2016. izvijestilo kako je od ravnateljice škole zatražilo očitovanje, budući da je dužno istražiti relevantne činjenice i okolnosti povezane s događajem vođenja djece učenika OŠ Bobota u Srb. 27. rujna 2016. prosvjetna inspektorica Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor Službe prosvjetne inspekcije – Područne jedinice u Osijeku nas je izvijestila kako je obavila inspekcijski nadzor te istog dana dostavila predmet na nadležno postupanje Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj kako bi nakon njihovog izvješća mogla odlučiti ima li elemenata za poduzimanje mjera prema Zakonu o prosvjetnoj inspekciji, odnosno da li su postupanjem zaposlenice škole povrijeđena prava djece, učenika škole i ima li u njenom postupanju elemenata kaznenog djela. Završno izvješće još nismo dobili – rekao je pravobranioc.

(Novosti.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije