Ex -Yu

Hrvatska policija tjera azilante nazad u Srbiju

Hrvatska policija tjera azilante nazad u Srbiju
Hrvatska policija tjera azilante nazad u Srbiju

ZAGREB - Hrvatska policija tjera azilante nazad u Srbiju, a u nekim slučajevima primjenjuje i silu i ne daje im priliku da zatraže zaštitu, saopštio je Human Rights Watch koji bazira svoje zaključke na razgovoru sa 10 izbjeglica iz Avganistana.

Ova organizacija navodi da je razgovarano sa 10 Avganistanaca, među kojima je bilo dvoje djece bez pratnje, koji su opisali kako su otjerani nazad u Srbiju od decembra prošle godine nakon što su uhvaćeni na hrvatskoj teritoriji.

Oni su rekli da im je uskraćeno pravo da zatraže azil iako su to željeli učiniti, prenose hrvatski mediji.

Od njih 10, kako dalje navodi Human Rights Watch, devet je reklo da su ih policijski oficiri udarili, a svi su rekli da su im oduzeli lične stvari, uključujući novac ili mobitele.

"Izvještaji o šokantnom i okrutnom postupanju Hrvatske prema tražiocima azila na njenoj granici nisu dostojni jedne države EU", rekla je izvjestilac Human Rights Watch za Balkan i istočnu Evropu Lidia Gal.

Prema njenim riječima, vlasti u Zagrebu moraju osigurati da svi zvaničnici obavljaju svoju dužnost da zaštite azilante, a ne da ih silom tjeraju nazad u Srbiju.

U četiri slučaja opisi koje su dali azilanti u pogledu odjeće i oznaka koje su imali muškarci koji su ih protjerali nazad u Srbiju odgovaraju onima koje nosi hrvatska policija.

U tri slučaja, azilanti su rekli da su se ti muškarci predstavili kao hrvatska policija i da su nosili odgovarajuće uniforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije