Ex -Yu

Hrvatska ponovo uručila notu Sloveniji

Hrvatska ponovo uručila notu Sloveniji
Hrvatska ponovo uručila notu Sloveniji

Zagreb/Ljubljana - Hrvatsko ministarstvo za inostrane poslove je ambasadi Slovenije uručilo treću diplomatsku notu u posljednjih 15 dana kojom se od Ljubljane traži uklanjanje žičane ograde sa granice, ovoga puta zbog "nezakonitog ometanja prelaza uz Dravu", objavili su slovenački mediji.

Kako je saopšteno i hrvatskog MUP-a, riječ je o "najoštrijem protestu" jer je Slovenija prekršila bilateralni sporazum o pograničnom saobraćaju i saradnji iz 1997, kojim se utvrđuju određene tačke za prelazak državne granice za stanovnike pograničnog područja.

U saopštenju stoji da je Slovenija ovim dovela u pitanje opstanak tog sporazuma koji već dugo omogućava nesmetan prelaz i normalan život stanovnicima područja na obije strane granice.

Zagreb od Slovenije traži uklanjanje žice sa prelaznih tačaka uz Dravu koje "stanovnici hrvatskog pograničnog područja koriste za legitiman prelaz državne granice".

Istovremeno je od Slovenije ponovo zatraženo da ukloni bodljikavu žicu sa hrvatske teritorije koja je navedena u prethodne dvije note.

Nota je danas uručena otpravniku poslova u Ambasadi Slovenije u Zagrebu Marku Rakovecu kome je u razgovoru naglašeno da se u rukovođenju Slovenijom jasno vide dvostruki standardi jer je slovenačka strana zatvorila dva točku prelaza koje koriste hrvatski građani, dok je prelaz koji koriste i slovenački i hrvatski građani ostavila otvorene.

Zagreb zahtijeva da Ljubljane da u skladu sa sporazumom obezbjedi jednake uslove za sve građane bez obzira na njihovu nacionalnost, i da im omogući neometan život i prelazak preko granice za svakidašnje potrebe.

Hrvatska je Sloveniji uputila diplomatske note 12. i 20. novembra u kojima je protestovala protiv "nastavljanja nezakonitog postavljanja bodljikave žice na hrvatskoj državnoj teritoriji", uz reku Sutlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije