Ex -Yu

Hrvatska spremna da sudi Mariću

Hrvatska spremna da sudi Mariću
Hrvatska spremna da sudi Mariću

BEOGRAD - Hrvatska je spremna da sudi Veljku Mariću i misli da ima potpuno pravo jer je navodni zločin za koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora počinio u Hrvatskoj, protiv hrvatskog državljanina.

On uhapšen je 31. oktobra 1991. Osumnjičen je da je kao pripadnik hrvatskih Oružanih snaga, u selu Rastovac nedaleko od Grubišina Polja, u akciji čišćenja terena u porodičnoj kući ubio nenaoružanog civila.

Suđenje je preuzeo Viši sud u Beogradu u oktobru 2010. Optuženi Marić negirao je da je kriv, a jedini svjedok ubistva bila je Slijepčevićeva žena, Ana, javio je Telegraf.

Prema njenim navodima, vojnik je 66-godišnjeg Petra zgrabio za grudi, bacio na kauč i iz puške mu ispalio više hitaca u stomak. Sve se to događalo u danima kad se srpsko stanovništvo iz dvadesetak sela u okolini Grubišina Polja, pred naletom hrvatskih snaga, povlači i beži.

Marko Černi, Veljkov saradnik u akciji čišćenja, na sudu je potvrdio da je Veljko ubio čovjeka. Ovo svjedočenje naljutilo je Veljka Marića, koji je iznerviran razvojem događaja, oštro zaprijetio Černiju: “Zapamti Černi samo jedno, i da se sakriješ u mišju rupu – naći ću te”.

Marića je Visoki sud u Beogradu u septembru 2011. osudio na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad Petrom Slijepčevićem, a u martu 2012. Vrhovni je sud tu presudu i potvrdio.

Veljko Marić je i ranije osuđivan, a pred sudom nije želio da prizna razloge.

Hrvatska smatra da je za ovo ubistvo slučaj trebalo prepustiti njihovom pravosuđu, jer se događaj dogodio na njihovoj teritoriji, na štetu njihovog naroda.

Zbog toga, tvrde, Srbija neće moći da uđe u Evropsku uniju.

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije