Ex -Yu

Hrvatska usvojila sporni zakon o prebivalištu

Hrvatska usvojila sporni zakon o prebivalištu
Hrvatska usvojila sporni zakon o prebivalištu

ZAGREB - Hrvatski Sabor usvojio je danas Zakon o prebivalištu, kojim će, prema mišljenju predstavnika izbjeglih Srba, biti zacementirano etničko čišćenje iz akcije "Oluja".

Zakon propisuje da se iz registra prebivališta mogu brisati osobe za koje se upravnim postupkom nedvosmisleno utvrdi da ne žive na adresi na kojoj su prijavljene, navode hrvatski mediji.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova moći će da briše osobe koje su se trajno odselile, ali nisu odjavile prijavljeno prebivalište, ako imaju prijavljeno prebivalište i u drugoj državi.

Iz registra prebivališta ne bi bili brisani prognanici i izbjeglice.

Izbjeglička udruženja u Srbiji smatraju da je prijedlog hrvatskog zakona o prebivalištu još jedna u nizu mjera Hrvatske koja je, prije svega, usmjerena ka tome da se oduzimanjem ličnih karata umanji povratak izbjeglih Srba.

Predstavnici ovih udruženja ocijenili su ranije da se ovim zakonom namjerava i spriječiti da Srbi na lokalnim izborima u Hrvatskoj u maju glasaju za svoje kandidate i stranke.

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je ranije Srni da hrvatske vlasti u posljednje vrijeme pokušavaju da izbjeglim Srbima oduzmu lične karte.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da bi Srbi, za koje se utvrdi da na prijavljenoj adresi nisu živjeli duže od godinu dana, mogli ostati bez hrvatske lične karte, a samim tim i bez mnogih prva.

On je napomenuo da je, prema popisu iz 1991. godine, Srba u Hrvatskoj bilo 12,2 odsto, na popisu iz 2001. godine bilo ih je 4,5 odsto, a procjenjuje se da će ih na popisu 2011. godine, koji još nije objavljen, biti jedva tri odsto, dok je pitanje da li će njihov procenat na nekom popisu za deset godina iznositi i jedan odsto.

Štrbac je naveo da je Hrvatsku napustilo više od 400.000 Srba, te da, nažalost i na sramotu Hrvatske, još nema rezultata popisa iz 2011. godine, koji bi pokazao koliko je malo Srba. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije