Ex -Yu

Hrvatski arbitar prvi put o aferi "Pirangate"

Hrvatski arbitar prvi put o aferi "Pirangate"
Hrvatski arbitar prvi put o aferi "Pirangate"

“Sud je imao namjeru oduzeti Hrvatskoj dio teritorijalnog mora, čemu sam se ja protivio”, rekao je hrvatski pravni stručnjak Budislav Vukas, gostujući u Dnevniku 3 HRT-a.

Vukas je dao ostavku na mjesto člana Arbitražnog suda samo nekoliko sati nakon odluke hrvatske Vlade o povlačenju iz arbitražnog postupka o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije na području Piranskog zaljeva.

Vukas je u pismenoj ostavci, kako kaže, napisao sve što su poručivali i drugi dokumenti koji dolaze iz Hrvatske ovih dana, a odnose se na ponašanje slovenskih predstavnika u arbitraži.

“Moja država, koja me je imenovala i čiji sam ja državljanin, se povlači i to na neki način diktira i meni”, kazao je.

Budislav Vukas je rekao kako ga čudi slovenačko imenovanje novog sudije Francuza, koji je još i predsjednik Međunarodnog suda pravde.

"Nije baš elegantno da budu dva Francuza među tih pet sudaca", komentarisao je Vukas, koji je istaknuo da on kao hrvatski predstavnik nije nakon odluke Sabora više mogao nastaviti da učestvuje u Arbitražnom sudu.

Vukas je pojasnio da je Arbitražni sud još uvijek raspravljao o materiji i da se presuda očekivala tek krajem godine.

Što se tiče raspuštanja arbitraže, Vukas je izrazio sumnju u takav razvoj situacije i pojasnio da se radi o vrlo komplikovanoj proceduri. Rekao je kako vjeruje da će ipak doći do imenovanja nekog sudije, ali da uopšte u ovom trenutku ne može predviđati ko bi to mogao biti i kada bi na kraju presuda mogla biti donešena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije