Ex -Yu

Hrvatski državni vrh pjevao "Herceg-Bosno, srce ponosno"

Hrvatski državni vrh pjevao "Herceg-Bosno, srce ponosno"
Hrvatski državni vrh pjevao "Herceg-Bosno, srce ponosno"

ZAGREB - Na svečanom obilježavanju 26. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Hrvatske u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu mogla se čuti i pjesma Marka Perkovića Tompsona "Lijepa li si" u kojem se spominje i tzv. Herceg-Bosna.

Stihove Tompsona pjevali su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Skupu su prisustvovali i generali Ante Gotovina i Mladen Markač, javlja N1.

Predsjednica Republike i vrhovni komadant Oružanih snaga Republike Hrvatske ovom prilikom se prisjetila važnosti prvog postrojavanja Oružanih snaga na stadionu NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici prije 26 godina, prenosi agencija Anadolija.

"Oružane snage su jamac našoj suverenosti i slobodi, kamen temeljac i neuništiva stijena na kojoj počiva naša država“, istakla je hrvatska predsjednica.

"Podmukli teroristički napad u Mančesteru prije nekoliko dana, usmjeren prije svega protiv djece i mladeži, samo je još jedan podsjetnik na mračnu činjenicu da je cijela Evropa postala bojnim poljem u ratu protiv ideologije i kulta smrti koji zloupotrebljava jednu od velikih svjetskih religija. Vjerska, etnička i druga isključivost nisu, nažalost, nestale iz naše stvarnosti, kao ni razni nacionalistički mitovi praćeni idejama o teritorijalnoj ekspanziji i promjenama granica država", kazala je Grabar-Kitarović.

Haški tribunal osudio je 2013. šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnike zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije