Ex -Yu

Hrvatski pacijenti imaju pravo na liječenje u EU

Hrvatski pacijenti imaju pravo na liječenje u EU
Hrvatski pacijenti imaju pravo na liječenje u EU

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZ ZO) danas je ozvaničio da hrvatski pacijenti imaju sva zakonska prava na zdravstvenu zaštitu u Evropskoj uniji i odbacio medijske tvrdnje da je zbog lista čekanja Evropska komisija najmlađoj članici Unije prijetila sankcijama.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Zavoda su proučili zahtjeve Evropske komisije i utvrdili da su odredbe u cjelosti prenijete u hrvatsko zakonodavstvo, čime je svim hrvatskim osiguranicima omogućeno da od 25. oktobra 2013. zdravstvenu zaštitu koriste i u drugim državama članicama EU.

Iz HZ ZO-a poručuju da hrvatski osiguranici mogu u drugoj državi-članici Unije da koriste neodložnu i specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i kod privatnih pružalaca zdravstvenih usluga, bez prethodnog odobrenja Zavoda, prenosi Hina.

Za određene vrste zdravstvene zaštite odobrenje HZ ZO-a je još potrebno, recimo u slučajevima kada liječenje uključuje smještaj osigurane osobe u bolnici preko noći ili upotrebu specijalizovane i skupe medicinske infrastrukture ili opreme.

Napominju da, u skladu s odredbama direktive, osiguranik cjelokupan trošak liječenja u drugoj državi Unije podmiruje zdravstvenoj ustanovi koju je sam izabrao.

Zavod naglašava da liste čekanja u Hrvatskoj nisu predmet službene opomene Evropske komisije, niti je Komisija naredila vladi da se hrvatski pacijenti moraju slati na liječenje u EU zbog dugih lista čekanja u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije