Ex -Yu

Hrvatski turisti zarobljeni u hotelima u Tunisu

Hrvatski turisti zarobljeni u hotelima u Tunisu
Hrvatski turisti zarobljeni u hotelima u Tunisu

ZAGREB - Više od 50 poginulih i neredi koji su izbili u Tunisu zbog siromaštva i nezaposlenosti "zarobili" su 179 Hrvata u tuniskim hotelima, a iz hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija kažu da su osnovali radnu grupu za praćenje situacije te da će, ako bude potrebno, pružiti pomoć hrvatskim državljanima u toj zemlji.

Riječ je o turistima koji su u tu zemlju otišli posredstvom agencije "Sunčani odmor" i smješteni su u nekoliko hotela.

Zbog nereda na ulicama ne izlaze nego dane odmora provode u hotelima i čekaju 16. januar, kada bi se, ako ne budu uvedene  posebne mjere bezbjednosti, trebali vratiti, prenose hrvatski mediji.

Prema nezvaničnim informacijama, ako dođe  do eskalacije sukoba, državne institucije će agencijama pomoći da hrvatske turiste izvuku iz Tunisa.

Osluškuju se i potezi drugih evropskih država čiji su turisti u Tunisu. Ako bi zbog porasta sukoba Njemačka ili Francuska u Tunis slale avione po svoje turiste, Hrvatska bi se logistički oslonila na njih, na osnovu članstva u NATO-u.

Vlada Tunisa, suočena s talasom nemira, proglasila je u srijedu policijski čas preko noći u glavnom gradu Tunisu i okolnim naseljima, saopštili su zvaničnici.

Policijski čas uveden je na neodređeno vrijeme i trajaće od osam časova uveče do šest ujutru.

Dan ranije je grupa od nekoliko stotina osoba mlađe dobi pljačkala radnje u predgrađu glavnog grada i sukobljavala se s policijom.

Predsjednik Zine el Abidin Ben Ali prethodno je otpustio ministra unutrašnjih poslova Refika Belhadž Kacema i naredio oslobađanje svih uhapšenih tokom nedavnih nemira.

Premijer Muhamed Ganuči rekao je da je predsjednik, takođe, oformio specijalni komitet za istragu o korupciji i postupcima pojedinih zvaničnika.

Nešto ranije, vojska je raspoređena u prijestonici nakon nedavnih protesta zbog velike nezaposlenosti, siromaštva i niskog životnog standarda.

Zvaničnici navode da je 21 lice poginulo od početka protesta sredinom decembra na jugu zemlje, ali organizacije za zaštitu ljudskih prava i aktivisti sindikata navode da je poginulo najmanje 50 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije