Ex -Yu

I NATO traži od Ivanova da mandat za sastav vlade da Zaevu

I NATO traži od Ivanova da mandat za sastav vlade da Zaevu
I NATO traži od Ivanova da mandat za sastav vlade da Zaevu

BRISEL - NATO je danas pozvao makedonskog predsjednika Ðorđa Ivanova da mandat za sastav nove makedonske vlade da lideru opozicione SDSM Zoranu Zaevu, nakon što je on u subotu saopštio da je obezbijedio većinsku podršku u parlamentu, prenosi MIA.

Kako se navodi u saopštenju generalnog sekretara alijanse Jensa Stoltenberga, on je pozvao sve strane na "suzdržanost u izjavama i postupcima, i da donesu odluke za dobrobit svih građana".

"Nakon jednog pokušaja da se formira vlada, objavljeno je da je skupljeno dovoljno potpisa. Očekujem od zvaničnika u Skoplju da ispune sljedeći korak u demokratskom procesu", navodi se u Stoltenbergovom saopštenju.

Kako se navodi, predsjednik Ivanov kazao je da će mandat dati političkoj partiji koja sakupi potpis 61 člana parlamenta i program koji neće "potkopati" jedinstveni karakter Makedonije, i koja će biti posvećena reformi bezbjednosnih službi, koje su i dovele do političke krize.

Ranije danas, Evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han pozvao je predsjednika Makedonije Ðorđa Ivanova da mandat za sastav nove makedonske vlade da lideru najuticajnije opozicione SDSM Zoranu Zaevu, nakon što je ta partija objavila da je obezbijedila većinsku podršku u parlamentu.

Makedonski mediji prenose i da će Zaev sutra zatražiti mandat od predsjednika Ivanova.

Zaev: Laž je da ćemo Srbe optužiti za genocide

Apsolutna je laž tvrdnja da će nova makedonska vlast proglasiti Srbiju krivcem za genocid nad Albancima u Makedoniji, a vijest o tome je pokušaj da nas posvađaju sa bratskim srpskim narodom, kaže lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev.

On je demantovao pisanje pojedinih makedonskih medija da je sa albanskom partijom DUI postigao dogovor da Srbe proglasi krivim za genocid nad albanskim narodom u Makedoniji 1912-1956.

"Ta vijest nije tačna i sama po sebi pokazuje zločestu namjeru bulumente koju finansira bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski. Ja sam dobio potpise za formiranje vlade i nadam se da ćemo taj posao završiti za desetak dana, a Gruevski osjeća da gubi vlast i želi da izazove sukobe sa bratskim narodom", rekao je Zaev za beogradski "Kurir".

On je rekao da je u pregovorima sa albanskim partijama spomenut genocid koji se desio u prošlom vijeku od strane različitih vojski nad civilima.

"U ponedeljak ćemo dostaviti predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu 67 potpisa i nadamo se da ćemo dobiti mandat i da ćemo brzo završiti formiranje vlade. Izjava evropskog komesara za proširenje i susjedstvo Johanesa Hana da mi daju mandat za sastav vlade jedan je od razloga da se pokrene ovakva kampanja", kaže on.

Kako kaže Zaev, Gruevski zna da ne može da izbjegne ono što će se desiti u Makedoniji.

"Režim je pao sa penkalom i glasom i zato ovaj režim mora da snosi odgovornost", rekao je Zaev, dodavši da će sa Srbijom voditi prijateljsku politiku.

Odnosi sa Srbijom će biti višestruko poboljšani, dodaje Zaev.

"Gruevski je dugo bio na čelu zemlje i saradnja je na najnižem nivou, a naši narodi su povezani", smatra on.

Socijaldemokratski savez Makedonije je i u saopštenju odbacio kao laž pisanje medija da se lider te stranke Zoran Zaev navodno dogovorio sa albanskom strankom DUI da Srbi budu osuđeni za genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svjetska rata, preneli su beogradski mediji.

U saopštenju SDSM-a ističe se da su "lažni napisi" pojedinih makedonskih portala i medija "o promeni državne zastave i himne, o nekakvim osudama naroda za genocid, o jezičkim rješenjima koja su suprotni Ustavu".

Ranije danas, skopska Republika onlajn, prenijela je da je lider opozicione SDSM obavijestio Glavni odbor stranke o koalicionom sporazumu sa albanskom partijom DUI koji, između ostalog, predviđa da odluku kojom bi se Srbija teretila za navodni genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svjetska rata. Riječ je o periodu od 1912 do 1956.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije