Ex -Yu

I makedonski mediji objavili pet prijedloga za ime

I makedonski mediji objavili pet prijedloga za ime
Foto: N.N. | I makedonski mediji objavili pet prijedloga za ime

SKOPLJE - Iako međunarodni posrednik u razgovorima u pronalaženju rešenja za novo ime Makedonije, Metu Nimic, nije želio da otkriva koji su prijedlozi utvrđeni, makedonski mediji danas potvrđuju ranije pisanje grčke štampe da je u pitanju pet prijedloga.

Nimic je ranije u intervjuu za makedonsku tv Sitel rekao da je prijedlog dostavljen vlastima Grčke i Makedonije, na koji treba da odgovore za dvije sedmice.

Portalalb.mk navodi da je riječ o pet prijedloga: Republika Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.

Podsjeća se da pitanje imena, blokira Makedoniju na putu ka članstvu u EU i NATO-u, te dodaje da se čini da je rješenje tog pitanja veoma blizu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je tokom boravka u Skoplju u četvrtak definitivno isključio mogućnost priključenja Makedonije toj alijansi, prije rješenja problema sa imenom.

Nimic kaže da je optimista i da je sada najbolje vrijeme za rješenje ovog višegodišnjeg spora između Grčke i Makedonije.

S druge strane, makedonski premijer je rekao da će o svakom usvojenom predlogu građani Makedonije odlučivati na referendumu.

“Sve što predlažemo biće dio referenduma. Mi (SDSM), Demokratska unija za integracije (DUI) i (najuticajnija opoziciona) VMRO-DPMNE i druge stranke imamo iste ili slične stavove”, rekao je premijer Zoran Zaev.

Zaev je u Strugi rekao da je optimista i da misli da će dvije zemlje koje su prijateljske i imaju za cilj širenje saradnje naći rješenje z obzirom na to da Grčka ima problem sa ustavnim imenom Makedonije.

Premijer je naglasio da o suštini predloga, ipak, ne treba javno govoriti da se ne bi ugrozio uspjeh pregovora.

"Vidite da je proces transparentan, želimo da odluka bude donijeta, a onda će se o njoj izjasniti građani na referendum. Uvjeren sam da, ako budemo pažljivi, što se odnosi i na grčku stranu, naćićemo rješenje za ovo pitanje sa kojim se suočavamo već 25 godina", rekao je Zaev.

Zaev je potvrdio da će sa svojim grčkim kolegom sastati 24. januara u Davosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije