Ex -Yu

I žene podržavaju nasilje u porodici

I žene podržavaju nasilje u porodici
I žene podržavaju nasilje u porodici

BEOGRAD - U Srbiji četiri odsto žena smatra da suprug ima pravo da udari svoju suprugu i u većini tih slučajeva žene opravdavaju muževljevo nasilje kada žene zanemare svoju djecu, pokazali su rezultati Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i djece u Srbiji 2014 i Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i djece u romskim naseljima u Srbiji 2014 – MICS 5.

Uporedni podaci generalno za Srbiju i kod romske zajednice su pokazali da postoji ekstremna razlika prema svim vidovima društvenih shvatanja. Nasilje u porodici se češće opravdava od strane žena iz romskih naselja - 37 procenata. Anketa sprovedena u dvije hiljade romskih domaćinstava je pokazala da žene u tim zajednicama podržavaju nasilje nad ženama ako se prepiru sa svojim muževima (21 odsto) ili izađu bez njegovog znanja (19 procenata).

Prema podacima iz analize koju su sproveli Republički zavod za statistiku (RZS) Srbije i UNICEF u periodu od 1. februara do 30. aprila 2014. godine, 93 odsto građana Srbije smatra da djecu radi vaspitanja ne treba fizički kažnjavati, ali je 43 odsto djece od 1 do 14 godina bilo izloženo barem jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane člana domaćinstva.

„Oko 39 procenata djece je bilo izloženo psihološkom, dok je 17 procenata bilo izloženo fizičkom kažnjavanju. Najtežim oblicima fizičkog kažnjavanja bio je izložen jedan procenat djece“, navedeno je u rezimeu istraživanja MICS 5, koje je danas prezentovano u Medija centru Beograd.

Podaci za romsku djecu pokazuju da je u romskim naseljima 66 odsto djece bilo izloženo najmanje jednom vidu fizičkog i psihičkog nasilja.

Predstavljeni i konačni sveobuhvatni nalazi potvrdili su  da stopa završavanja osnovne škole u Srbiji je 93 odsto, a stopa prelaska u srednju školu 96 odsto. U romskim naseljima srednju školu pohađa 22 procenta djece.

U okviru MICS 5 sprovedena su dva istraživanja na teritoriji Srbije - na nacionalnom nivou i na nivou romskih naselja. Stopa odgovora domaćinstava za oba istraživanja bila je preko 90 odsto, što prikupljene podatke čini relevantnim i pouzdanim.

Konačan izvještaj sadrži sve standardne indikatore za oba istraživanja, dok njihova disagregacija omogućava uvid u specifičnosti položaja domaćinstava, žena i djece u zavisnosti od toga u kojem regionu ili tipu naselja žive, koji im je nivo obrazovanja ili socio-ekonomski položaj.

Istraživanje višestrukih pokazatelja (Multiple Indicator Cluster Survey - MICS) je međunarodni istraživački program koji je UNICEF razvio u saradnji sa drugim agencijamaUN, i koji se sprovodi svakih pet godina u više od 100 zemalja. MICS istraživanjem se prikupljaju podaci o zdravlju dece, razvoju, obrazovanju, zaštiti i opštem blagostanju, kao i o reproduktivnom zdravlju žena.

Podaci prikupljeni MICS 5 istraživanjem čine dio priprema za konačni izveštaj Generalnog sekretara UN o Milenijumskim razvojnim ciljevima u 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije