Ex -Yu

Incidenti obilježili proteste Albanaca

Incidenti obilježili proteste Albanaca
Incidenti obilježili proteste Albanaca

PRIŠTINA - U Prištini je, uz brojne incidente, završen protest blizu dvadeset hiljada Albanaca, pristiglih sa Kosova i Metohije, Albanije i Makedonije, koji su zahtijevali smjenu ministra za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova Aleksandra Jablanovića i proglašenje kombinata Trepča "javnim dobrom Kosova", javio je izvještač Srne.

Pod motom "Jablanoviću, odlazi!", "Trepča je naša!" i povike "OVK", "OVK", te skandiranje "Isa Mustafa je sluga Srbije!", demonstranti su se okupili ispred Narodne biblioteke, a potom su stigli do zgrade vlade i parlamenta Kosova.

Tokom protestne šetnje i okupljanja ispred vlade, gdje se demonstrantima pridružilo nekoliko hiljada Albanaca iz Prištine, policija nije regovala iako su demonstranti predvođeni Ramušem Haradinajem, Fatmirom Limajem i poslanicima opozicionih partija i pokreta "Samoopredjeljenje" uzvikivali psovke i pogrdne reči na račun lidera kosovskih institucija.

Čuli su se i povici upućeni Srbima "Odlazi - OVK,OVK!", "Zločinci!", "Srbija nije ovdje!", "Trepča je Kosovo!"...

Ilir Deda, jedan od lidera "Samoopredjeljenja", rekao je da je današnje okupljanje Albanaca u Prištini "najava povratka dostojanstva albanskog naroda i početak kraja vlasti Ise Mustafe i Hašima Tačija".

Aljbin Kurti, vođa "Samoopredjeljenja", ostavio je rok od 24 časa vladi i premijeru samoproklamovanog Kosova Isi Mustafi da smijene Jablanovića i ponište zakon kojim je kombinat "Trepča" izuzet iz procesa privatizacije.

On je naveo da se o "Trepči" ne može pregovarati u Briselu, niti sa bilo kim, jer je "Trepča bogatstvo Kosova".

Tokom Kurtijevog obraćanja demonstranti su bacali razne predmete prema objektu vlade i parlamenta. Jaki kordoni policije spriječili su pokušaje veće grupe mladih, umotanih u zastave "velike Albanije", da poruše dvorišnu ogradu i probiju se do zgrade Vlade.

Tokom kamenovanja polomljeno je više prozora na zgradi Vlade i bačeno više petardi u pravcu kordona policije koja je bila primorana da udvostruči snage.

Policija će naknadno zvanično izdati saopštenje o današnjim demonstracijama i kršenju javnog reda i mira.

U međuvremenu se oglasio premijer Isa Mustafa izjavom da "Jablanović nije najveći problem Kosova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije