Ex -Yu

Inicijativa za pripajanje Leška centralnoj Srbiji

Inicijativa za pripajanje Leška centralnoj Srbiji
Inicijativa za pripajanje Leška centralnoj Srbiji

LEPOSAVIĆ - Mještani Leška, srpskog sela u opštini Leposavić na sjeveru Kosmeta sa 6.000 stanovnika, pokrenuli su inicijativu za pripajanje centralnoj Srbiji.

U obrazloženju inicijative navedeno je da je Lešak, kao i cjelokupna teritorija opštine Leposavić, pripadao centralnoj Srbiji do 1959. godine, kada je bivši komunistički vođa Petar Stambolić odlučio da Lešak, Bistricu, Vraćevo i Belo Brdo pripoji Autonomnoj pokrajini /AP/ Kosovo i Metohija.

"Više od 10.000 Srba i državljana Srbije `uterano` je tada, voljom i interesom jednog čovjeka i partijskim dekretom, protiv koga niko nije smio da se buni, u AP Kosovo koje će četiri decenije kasnije, uz pomoć NATO bombi i moćnika iz svijeta, postati /samoproglašena/ nezavisna država", navodi se u obrazloženju inicijative.

Pokretači inicijative navode da ničeg zajedničkog nisu imali sa Kosovom i sa Prištinom, niti imaju ni danas.

"Raška nam je udaljena 15, a Priština 150 kilometara. Nažalost, Priština nam je decenijama krojila sudbinu, a naši vlastodršci samo su, zarad svojih fotelja, klimali glavom", obrazložio je Inicijativni odbor.

Predsjednik Udruženja "Stara Srbija" Zlatibor Đorđević kaže za Srnu da je svjestan da je sada teže vratiti Lešak pod upravu Srbije.

"Nećemo se predati", ističe on, dodajući da bi pripajanju Leška i okoline centralnoj Srbiji pogodovalo formiranju zajednice srpskih opština, kako je to najavljeno tokom pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

On naglašava da je ovo čisto srpski kraj koji treba da ostane dio Srbije.

"Tražili smo i tražimo i od sadašnjih srpskih vlasti da nam pomognu", kaže Đorđević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije