Ex -Yu

Inspekcija zabranila podizanje spomenika srpskim žrtvama

Inspekcija zabranila podizanje spomenika srpskim žrtvama
Inspekcija zabranila podizanje spomenika srpskim žrtvama

ZAGREB - Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko zabranio je komemorativni skup u Golubiću kod Knina, gdje je sutra trebalo da bude otkriven spomenik srpskim žrtvama.

Hrvatski mediji prenose da je inicijator podizanja spomenika Udruženje porodica poginulih i nestalih iz Krajine, koje je na taj način htjelo da obilježi stradanje 115 porodica koje su u ratu izgubile nekog svog, bilo da su ubijeni ili nestali.

Hrvatska udruženja veterana oštro su se usprotivila podizanju spomenika, jer, kako tvrde, među žrtvama u čiju je čast spomenik trebalo da bude otkriven ima pripadnika "krajinske paravojske koji su borili protiv Hrvatske", a i Golubić je bio poznato uporošte Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan.

"Održavanje skupa uznemirilo je građane i remetilo javni red i mir", navedeno je u obrazloženju hrvatskog MUP-a za sutrašnju zabranu, dok je Hrvatska televizija objavila da je Državna inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine utvrdila da je spomenik podignut bez dozvole.

Predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke u hrvatskoj Vladi Slobodan Uzelac rekao je ovim povodom da je riječ o "običnoj halabuci podignutoj od tobožnjih čuvara Hrvatske".

Za spomenik u Golubiću zaslužno je Udruženje porodica poginulih i nestalih iz "Krajine" kojem je predsjednik Čedomir Marić, koji se nalazi u beogradskom izbjeglištvu, gdje uređuje časopis "Suza". Njegov brat kaže kako su porodiceubijenih i nestalih prilozima finansirale izgradnju spomen-obilježja te da ne vidi ništa sporno u tome. Dodao je kako je spomenik vidjela i policija te da nisu našli ništa problematično jer svako ima pravo odati počast svojim poginulima.

Štrbac: Na djelu su dvostruki standardi

 Direktor Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenio je da je zabrana komemorativnog skupa u Golubiću kod Knina, gdje je danas trebalo da bude otkriven spomenik srpskim žrtvama, u funkciji održavanja slike o ratu u Hrvatskoj kao odbrambenom ratu protiv agresora - tuđinaca.

"Na djelu su dvostruki standardi. Sva nevolja i ovakvi stavovi dolaze od zvaničnog, nepromjenjivog, čvrstog, betoniranog stava u Hrvatskoj da imate na jednoj strani pravedni odbrambeni rat, a na drugoj strani da su došli agresori i htjeli da pokore njihovu lijepu državu", rekao je Štrbac Srni.

On je ocijenio da je zabrana neprimjeren čin, jer svaka žrtva, odnosno porodice žrtava, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili da li je žrtva vojnik ili civil ima pravo na neko obilježje.

"Oni to obilježje ne stavljaju u tuđoj državi, nego u mjestu gdje su rođeni, kršteni, išli u školu i to pred pravoslavnom crkvom", istakao je Štrbac.

Štrbac je kao necivilizacijsko i varvarsko ocijenio protivljenje podizanju spomenika hrvatskih veteranskih udruženja, koji su naveli da među imenima na spomeniku ima pripadnika "krajinske paravojske koji su borili protiv Hrvatske".

On je naglasio da bi se isto tako decidirano mogle postaviti stvari i kada su u pitanju zahtjevi hrvatskih udruženja da se postave spomen obilježja na mjesta gdje su, kako tvrde, bili njihovi zarobljenici po Srbiji.

"Zna se da su to bili pripadnici vojske za koju su Srbi smatrali, i onda i sada, da su paravojska, bez obzira što su došli u zarobljeništvo. Isto tako bi se moglo decidirano postaviti stvar i reći: e nema mjesta spomenicima, baš zbog toga što su bili pripadnici neprijateljske vojske, koja je ubijala vojnike JNA kao vojske legalne države", rekao je Štrbac.

Budimir: Vasti žele da se dopadnu ekstremnom dijelu Hrvatske

 Zabrana komemorativnog skupa u Golubiću kod Knina, gdje je danas trebalo da bude otkriven spomenik srpskim žrtvama, dio je predizborne politike hrvatskih vlasti, jer žele da se dopadnu ekstremnom dijelu Hrvatske, koji čini 80 do 90 odsto biračkog tijela, ocijenio je u izjavi Srni generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Budimir je rekao da je u Hrvatskoj i dalje na snazi politika HDZ-a i Franje Tuđmana, koja je i dovela od građanskog rata, s tim što je postala još rigidnija.

On je precizirao da se spomenik čije je otkrivanje zabranjeno nalazi neposredno ispod crkve, što znači da ne provocira nikoga, te zapitao šta u Hrvatskoj od Srba nije provokacija, ako je provokacija to što su samo navedena imena onih koji su poginuli.

"Čovjek od njih ne može ništa drugo očekivati nego to. Njima više živi Srbi ne smetaju, jer su protjerani, sad im smetaju mrtvi", istakao je Budimir.

Budimir je optužio Srbiju da ne reaguje na ukazivanja izbjegličkih udruženja na loše ponašanje Hrvatske prema Srbima, zaključivši da Hrvatska ne zaslužuje ulazak u EU.

"Oni nijedan uslov nisu ispunili da bi bili član EU, jer ako neko želi da bude član EU, a ovako tretira Srbe kao svoje državljane, onda ne znam u kom pravcu ide ta EU", naveo je Budimir.

On je rekao da se malo zna o tome da je Golubić prije rata bilo srpsko i najnaprednije selo u kninskoj opštini.

"Sad je naseljeno Hrvatima iz BiH, koji rade razne nepodopštine, među kojima i paljenje srpske kuće na takozvani 'Dan pobjede i zahvalnosti' ne bi li otišlo i ono malo Srba koji se vraćaju", rekao je Budmir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije